Edgár

Tudta? Románia legrégebben létező cégét Magyarországon alapította egy erdélyi szász

2020. február 11., kedd 17:34

Van ez a térkép az Indexen Európa legrégebben működő cégeivel/márkáival. Én is migráns vagyok, így nincs okom a kolozsvári gyökérgőgre, de csak mutatós, hogy Románia területén nem valami nagy bukaresti márka villog, hanem a kolozsvári Ursus Sörfőzde 1878-as datálással.

Ami ugye akkor még nem is volt Románia, de erről ma már nem beszélünk.

A jogelőd egy bizonyos Czell Frigyes és Fiai nevű vállalatcsoport valamelyik leányvállalata, magát a márkanevet pedig Czell Konrádnak köszönhetjük, aki 1927-ben kivált a brassói székhelyű cégcsoportból és önálló részvénytársaságot alapítva, Ursus Sörgyár Rt. Cluj néven átvette a csoport kolozsvári sörgyárát.

Magyarán: Románia egy erdélyi szász embernek köszönheti az ország legrégebbi márkáját, amelyet igazából Magyarországon alapítottak.

Ebben a mondatban, ha úgy tetszik, benne van a huszadik század zaklatottsága.

Hirdetés

Persze az is igaz, hogy a kolozsvári Ursust már egy évtizede nem Kolozsváron gyártják, és bár az elején sokan fintorgtak egy kicsit, hogy bezzeg a kolozsvári vízzel jobb íze volt, azóta megszokta mindenki a kicsit rosszabbat is.

Ennyit a történelemről.

Persze az is beszédes, hogy a legrégebbi – tehát a legtúlélőbb – márkák között milyen sok a szeszes ital. De ebbe most tényleg ne menjünk bele.

Hirdetés
Hirdetés