Jean St'Ay

Temesvár, Marosvásárhely, Bukarest: a szimbolikus Bermuda-háromszög?

2020. szeptember 28., hétfő 12:22

Alaposan beleborzongtam, amikor reggel megnéztem a helyhatósági választások részeredményeit. Hiába, az ember nem tisztán racionális lény: időnként elkapja ugyanaz a szent borzongás, amit valamelyik távoli őse érezhetett, amikor első alkalommal megpillantotta a lobogó tüzet. Itt valami nagyon nagy dolog történt.

Három városnév: Temesvár, Marosvásárhely, Bukarest.

Az első város a Bánság fővárosa, a hazai kommunista diktatúra bukásához vezető forradalom otthona: Temesvár.

A második város a Székelyföld fővárosa, a rendszerváltást követő legvéresebb etnikai konfliktus hadszíntere: Marosvásárhely.

A harmadik város a jelenlegi Románia fővárosa, ahol a rendszerváltást a háttérből „levezényelték”: Bukarest.

Temesváron megbukott Nicolae Robu (PNL) és egy bevándorló német embert (Dominic Fritz, USR-PLUS) választottak polgármesterré.

Hirdetés

Marosvásárhelyen lelépett a húsz éve regnáló Dorin Florea, a liberális kihívó nem volt ellenfél, egy magyar embert (Soós Zoltán, az RMDSZ-támogatta „független” jelölt) választottak polgármesterré.

Bukarestben megbukott Gabriela Firea (PSD) főpolgármester, egy román embert (Nicușor Dan független jelölt) választottak polgármesterré.

És akkor kössük össze a három várost egy-egy vonallal Románia térképén. Mit kapunk? Egy szimbolikus Bermuda-háromszöget. Ahol eltűnhet a posztkommunistának becézett Románia minden rosszal megrakott repülőhadosztálya. Bízhatunk végre egy szebb jövőben. Áttörés történt. Valami megv…

És ebben a pillanatban eszembe jutott 1989 decemberének vége. Az eufória, amellyel kirohantam Kolozsvár főterére. A hit, hogy ó, hát itt kezdődik a nagyon nagy betűs Szabadság. Vége minden rossznak. És adtam magamnak egy hatalmas szimbolikus pofont. Mert persze, ezek a választási eredmények valósak (főleg, ha nem borul az állás az összes szavazat megszámolása után), de nagyon jól tudjuk, hogy a politika nem az euforikus érzelmek vidéke. Csak remélni tudom, hogy az örömös pillanatokat követő munkás (egyezkedős, alkudozós, kompromisszumos, betartós, áskálódós, nem utolsósorban kisebbségellenes) mindennapok hosszú során sikerül valamennyit valóra váltani abból, ami itt és most szimbolikusan kirajzolódni látszik.

Hirdetés
Hirdetés