Jean St'Ay

Tanügyi reform Dr. Moreau szigetén, vagyis Romániában

2020. január 17., péntek 14:19

Lassan tényleg az az érzésem, hogy szinte minden, ami az 1989-es rendszerváltás óta a mioritikus közoktatási mátrix reformzászlaja alatt lezajlott (lezajlik), nem egyéb elcseszett kísérletek hosszú soránál. Mintha a különböző pártok által az oktatási minisztériumba ágyazott személyek amolyan őrült tudósok lennének, akik kényükre-kedvükre kísérleteznek egereken, nyulakon, egyéb állatfajokon (ők lennének az ifjúság, a szebb jövő, illetve az őket oktatni igyekvő pedagógusok), hiszen ha nem is olyan sok, költség azért mindig volt erre. Az eredmény? A mioritikus közoktatás afféle mutáns szörnyeteggé vált az több évtizedes experimentum során. A megfelelő és megfelelően lehangoló eredményekkel.

És akkor jön ez az új kormány, a jó Orban-féle, annak is az oktatási miniszternénije, aki felkiált, hogy nyugalom, ő most majd jól helyrehoz mindent, amit őrült tudós elődei elkúrtak. Oké, én bizalommal néztem erre a nénire is. Hiszen még nem járt Dr. Moreau oktatási szigetén. Na de amikor megláttam, mire képes az új oktatási szakembernő, attól ökölbe szorult a kezem.

Ő azt állítja, így kell eljárni, ha eredményt akar elérni az ember. Hogy is? Hát úgy, hogy fogja a sajtót (két három kamera, riporterek, szóval rendes sajtókoszorú) és rajtaütésszerűen megjelenik az iskolákban, hallgatózik kicsit az ajtó mögött, aztán egy váratlan pillanatban beront az osztályterembe és jól lebassza az oktatót, aki történetesen felemelte a hangját. (Hűha, nyújtsa fel a kezét az a tanár, aki még soha nem vetemedett ilyen szörnyűségre! Nem feltétlenül helyes, de miként a diák, a tanár is ember.) A gyerekek szeme láttára, persze. Komolyan, mintha Dolores Umbridge professzornő és terrorbanya ugrott volna elő a Harry Potter-sztoriból.

Én nem mondom, vannak gyenge tanerők, vannak napóleonkák is, hogyne. És ez rossz. De ez a fajta terrorreform biztos, hogy nem fogja megváltani a rendszert.

Klassz reformidea lenne például, ha az illetékes Dr. Moreau-k és egyéb őrült tudósok nem tekintenének a hazai közoktatásra úgy, mint valami laborpatkányra. Sőt, mondok jobbat, a józan ész sugallata szerint: igen tisztelt beágyazók, ne ágyazzatok be az oktatási minisztériumba őrülteket!

Hirdetés
Hirdetés