Jean St'Ay

Dacian Cioloș minipártja felébredt a szendergésből és rögtön kifakadt, mint egy gennyzacskó

2022. július 26., kedd 16:41

Borítékolni lehetett: amint Orbán Viktor kihúzza a lábát Tusnádfürdőről, előbújnak a román politikusok, megmondók, mindenféle népek és… mondják a magukét. Nos, megtörtént.

Voltak olyanok, akik az ilyen esetben szabványnak számító szöveget tolták: menjen haza Orbán és ott mondja a putyinista dumáját!

Aztán voltak olyanok (például a román külügyér), akik a tőle megszokott diplomatamtammal hozakodtak elő, amit nem hogy az ország népe, de még a saját munkatársaik is ásítozva olvastak, ha egyáltalán.

Persze, voltak olyanok is, akik a pavlovi reflexre emlékeztető putyinistázást, rasszistázást, nácizást félretéve igyekeztek elgondolkodni azon, amit Orbán Tusványoson mondott. Lásd itt vagy itt.

És végül előbújtak a sikoltva hörgő, hörögve sikoltozó „européerek” is, például Eckstein-Kovács Péter (akit nem ezért kedvelek) vagy az ex-vátrás, ex-miniszterelnök, ex-USR-elnök Dacian Cioloș újdons(z)ült brüsszelopata minipártja, a Reper. Ez a pártocska tényleg úgy kifakadt a tusványosi beszéd után három nappal, mint egy gennyzacskó.

Az EU-glóriás csipetcsapat azzal indít, hogy követeli Kelemen Hunortól, azonnal foglaljon állást Orbán Viktor rasszista kijelentéseivel kapcsolatban. De tovább is van: a maroknyi brüsszelita azt is követeli, álljon ki Hunor úr (a Repernél sem ismerik a magyar személynevek helyesírását) a nép elé és magyarázza el, miért közeledik ő és pártja oly nagy mértékben a budapesti rezsimhez. (Ugye, akár példát is vehetne Hunor úr a Reperről, amely csak lózungok szintjén, vagy épp úgy se közeledik a határon túli román közösségekhez.) Aztán jön az unalomig ismert felszólítás, hogy Hunor úr, tessék azonnal elhatárolódni a politikai haver (így nevezi a Reper Magyarország miniszterelnökét) felelőtlen kijelentéseitől.

Na de van itt érdekesebb mondat is: a nyugati fény harcosai kerek perec kijelentik, hogy Hunor úr magyarázattal tartozik politikai döntéseiért, mégpedig a román, a magyar, az európai, na és most tessék megfogózni, az ukrán állampolgárok felé. (Elképzelem egy pillanatra, hogy Európa népe körmét rágva várja Hunor úr magyarázatát.)

Aztán a törpepárt egy elegáns tollfordulással lemond a követelésről, felszólításról és olyat állásfoglal, hogy a töve a Mariana-árkot súrolja: felháborító, hogy egy román politikus (Hunor úr), aki az ország miniszterelnök-helyettese, Orbán Viktor haverja és támogatója legyen. Merthogy nevezett Orbán Viktor egy putyinista, rasszista, xenofób és euroszabotőr! (Most azt képzelem el kicsit, hogy simogatták Cioloș úr fejét ezért a mondatért a brüsszeli nagyvadak. Szépen, hosszan.)

Hirdetés

Miután Hunor urat lerágta, a Reper áttér Nicolae Ciucă román miniszterelnökre. Nehogy megtegye, hogy hiányozzék az első őszi parlamenti ülésről. Mert ezen az ülésen el kell magyaráznia, hogy lehet (ó, hogy!), hogy a kormánykoalíció megtűri az asztalnál ezt az RMDSZ-t, amely lám, a fényességes európai terv szabotőrének haverja.

Nem, a Reper nem akarja megtiltani Tusványost (hűha, mintha megtehetné), nem is akarja kitiltani Orbán Viktort Tusványosról (hűha, mintha megtehetné), de… (Itt egy kicsit magam elé képzelem Cioloș úr arcát, amint arról ábrándozik, hogy megnyomja a kitiltó gombot, aztán mégsem teszi, mert ő nem ilyen, ő européer és demokrata, ugyebár.)

Viszont a fentiekből az is kiderül, hogy a Reper szívesen kitiltaná az RMDSZ-t a kormánykoalícióból, ha egyszer ilyen putyinistarasszistaxenofóbszabotőr miniszterelnökkel haverkodik.

Következtetés (azon túl, hogy a Reper szövegezőinek hej, de nagyon elgurult a gyógyszerük)? Röviden a következő: az européer politikusok nyitottak, toleránsak, elfogadók, tárgyalásra készek, ha minden úgy zajlik, ahogy a központi számítógép termináljánál ülők megigehirdetik. Ám ha történetesen nem, akkor oda a nyitottság, a tolerancia, az elfogadás, a tárgyalási készség (és persze, a józan ész is) és jön az instant einstand, a képmutató szörnyülködés, no meg a nyilvános „kivégzés” lihegése. A magam részéről akkor már jobban kedvelem Gigi Becali bunkózását, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy nem képmutató.

Ja, jut eszembe: miért is csodálkozik bárki, hogy Orbán Viktor Romániában egyre népszerűbb? Ha egyszer ilyenek a hazai mérce-emberek…

Hirdetés
Hirdetés