Jean St'Ay

Összekarmolta egymást a mikrobiológus meg a politikus, de ez mitől jó Kolozsvárnak, az országnak?

2021. szeptember 16., csütörtök 14:05

Ismerik a világtörténelem legelső macskás videóját? A világ első filmstúdiójában készült, 1894-ben. A bő fél perces mozgóképen két bokszkesztyűs macsek látható, amint püfölik egymást.

Nos, erre a cicaöklözésre emlékeztet az a valóban látványos orál-kungfu, amely két jeles járványszakértő politikus között zajlott ezekben a napokban. És akkor nézzük:

A bal sarokban: Alexandru Rafila úr! Erősségei: jeles mikrobiológus professzor, az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője, ért a vírusokhoz. Gyengeségei: a PSD soraiban próbál politizálni, a hírek szerint államelnökségről is álmodik néha, nem ért a politikához.

A jobb sarokban: Emil Boc úr! Erősségei: liberális és Cîțu-párti politikus, Kolozsvár bebetonozott polgármestere, ért a simulékony politikához. Gyengeségei: rajong az ingatlan-befektetésekért (és -befektetőkért), az Untold nevű stickfesztiválért, továbbá a sokszínűségként eladott egy(román)nyelvűségért. Ja, nem ért a vírusokhoz.

A csata egy Rafila-féle bal egyenessel indult, de akkorával, hogy kollégám találó megfogalmazása szerint, a pandémia negyedik hulláma adta a másikat. Hogyaszongya, ő értékeli a kolozsvári bíró rajongását az Untold nevű stickfeszt iránt, de most aztán nézheti magát a nagyon okosváros (és populista vezére), mert valószínű, hogy elsőként fog a járványügyi karanténkötelek közé lépni.

Hirdetés

Viszont DJ Bock-ot sem éppen nádszálból faragták, állta a sarat, sőt, olyan jobb horoggal válaszolt, hogy mikrobiológus legyen a talpán, aki nem szédül bele. Nemes egyszerűséggel elküldte a peszedés professzor urat… oltáskampányra. Ahelyett, hogy itten szópofozkodik, foglalkozzon inkább azzal, amihez ért.

Hogy melyik politikus kandúr győzött? Nehéz megállapítani. Kár, hogy mindketten elfelejtenek egy dolgot: minket. Akik Kolozsváron, Erdélyben, ebben az elcseszett utódállamban próbálunk élni. Méltósággal, ha lehet. Ha hagyják.

És akkor ezek után tényleg nagyon, de nagyon várom, hogy a kolozsvári bíró lángpallossal védje az iskolákat, színházakat, mozikat, éttermeket, kocsmákat, fitnesztermeket, amikor majd ellepnek minket a negyedik járványhullám vészes számai.

Hirdetés
Hirdetés