Jean St'Ay

És akkor most kik Európa „idiótái”?

2021. november 22., hétfő 17:32

Félreértés ne essék: ez nem egy antivakszer-védő szöveg. Inkább arról a nagyon fentről lefele néző tekintetről szól, amellyel a civilizáltnak nevezett Nyugat bámul ránk, ká-európaiakra. Illetve arról, hogyan fordulhat (nagyon sajnálatos módon) a kocka.

2021. október 28-án megjelent egy cikk egy civilizált, nyugat-európai ország (Németország) civilizált, nyugat-európai lapjában (Hamburger Morgenpost), melynek címe: „Európa idiótái”: Miért súlyosbodik durván a koronajárvány Keleten?.

Persze, a civilizált nyugat-európai újságírók szépen idézőjelbe tették a minősítést, egyrészt azért, mert „csak” „idéztek” egy bolgár egészségügyi szakit, másrészt azért is, mert hát a civilizált, nyugat-európai országokban így nem illik beszélni (ellentétben, ugye, az elmaradott, gyúrja-bele-a-f***át, oltástagadó stb. Mordorban, izé, Kelet-Európában). De azért odaírták, mert „erős üzenete van”, hiszen né, milyen gyatrán áll ez a Ká-Európa (különösen Románia és Bulgária), ami az átoltottságot illeti.

Egy hónap se telt el, éppen 2021. november 22-ét írunk és ha az ember belenéz a hírekbe, elszörnyedve veszi tudomásul, hogy a civilizáció nyugati helyesirány-mutató világítótornyai sorra dőlnek lefele, ami a járványszámokat illeti. Tessék parancsolni, három példa-grafikon:

Ausztria: a görbe a járvány elejétől araszol 2021. november 21-ig (forrás: JHU CSSE COVID-19 Data).

Hollandia: dettó (forrás: JHU CSSE COVID-19 Data).

Hirdetés

Németország: dettó (forrás: JHU CSSE COVID-19 Data).

Mielőtt megnéznénk, hogy áll a helyzet, ha úgy tetszik, a terepen a jelen pillanatban, még egy mondatot említenék, amely különböző formákban jó ideje kering a nemzetközi sajtóban: „A civilizált országok az oltás fegyverével legyőzték a pandémiát és az élet visszatért a normalitáshoz.” Igaz, ilyet „Európa idiótái”-nak egyik jó (értsd, EU-barát, Nagy Károly-díjas) szuperhőse is mondott idén júniusban (Ionopot chivanoc): „Gyakorlatilag megállítottuk a pandémiát.” De hát úgy tűnik, a civilizált (nyugat)-európaiak (és hű másolóik) ebben profik.

És akkor most vegyük sorra a fenti három példát. Ausztriában annyira dúl a normalitás (a járvány abszolút rekordot döntött), hogy a kormány teljes lockdownt rendelt el (a beoltottaknak is, szegényeknek, pedig ők tényleg azért oltatták be magukat, hogy visszatérhessenek a normalitáshoz), továbbá belengette a kötelező oltás bevezetését (2022. február). A hétvégén hatalmas tüntetések zajlottak az országban, nyilván a bevezetett „normalitás” ellen. És persze, a felvilágosult (értsd, civilizált, nyugat-europid) sajtó, megmondóemberek azon ironizálnak, hogy a szélsőséges csőcselék ágál a „normalitás” ellen.

Hollandiában szintén abszolút rekordokat döntött a járvány, a haladó kormány ismét „normális” korlátozásokat vezetett be, mire a múlt hétvégén civilizálatlan, „nem normális” tüntetések zajlottak, melynek során a holland rendőrség civilizáltan, normálisan meglőtt két tüntetőt. Tudjuk, ez így normális. Ha egyszer a civilizált nyugat-európai országokban így történik.

Németországban sem más a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott nem lövöldöznek „normálisan” a tüntetők közé. Az ország egyetlen nagy járványgóc, mondja egy egészségügyi főszaki, és ahogy a grafikon is mutatja, igaza van. Na, akkor szigorítsunk, mondják az illetékes hatóságok. Csak civilizáltan, normálisan, ahogy nálunk, a fejlett Nyugaton illik.

És akkor kérdezem, civilizálatlanul, ká-európaian (és nagyon halkan): akkor most kik Európa „idiótái”?

Hirdetés
Hirdetés