Jean St'Ay

A cinizmus csúcsa – a rendszer, amely beültette a pilótát a MiG-be, halála után kitünteti

2022. március 04., péntek 12:38

Románia egyetlen és tragikusan messzehangzó „haditette” az ukrán-orosz háború első hetében az volt, amikor szerdán egy járőrözni induló MiG-21 Lancer katonai repülőgép (szovjet gyártmány) röviddel a felszállás után lezuhant. A pilóta meghalt. A gép keresésére küldött IAR-330 Puma (román gyártmány) katonai helikopter is lezuhant. A fedélzeten levő hét ember szintén meghalt.

A kettős tragédia okaira vonatkozóan egyelőre csak hipotézisek vannak: meghibásodás, emberi tévedés, rossz időjárási viszonyok, esetleg összeütközés madarakkal.

A román légierő körülbelül 400 darab MiG-21-est vásárolt a baráti szovjetektől 1960 és 1980 között. 111-et közülük korszerű, NATO-kompatibilis felszereléssel láttak el 1997 és 2002 között. Jelen pillanatban 25 MiG-21 Lancer „van szolgálatban”, idejük három év múlva jár le.

1994 óta összesen 22 román felségjelű MiG zuhant le. 11 pilóta meghalt.

Ezek az adatok. Nézzük a viszonyulást. A szerdai balesetet követően Vasile Dâncu védelmi miniszter többek közt kijelentette: „Kockáztattuk pilótáink, fiataljaink életét, akik ezekkel a gépekkel repültek. Ezek a gépek nem felelnek meg az aktuális misszióknak. Ez a helyzet.”

Valamiféle beismerést, felelősségvállalást vélek felfedezni a sorok között.

Hirdetés

Kockáztattuk! Vagyis mi. Na de kik azok a mi? A parancsot közvetlenül kiadó tiszt? A misszióról döntő főtisztek? A gépparkért felelős minisztérium, miniszter? Netán a Legfelsőbb Védelmi Tanács és EU-bajnok elnöke, bizonyos Klaus Ionopotchivanoc Iohannis? Egyelőre ezen a téren is csak hipotézisek vannak.

Aztán csütörtökön Románia elnök ura úgy döntött, kitünteti a nyolc halott katonát. Akik feláldozták életüket a misszióik során. Egyetértek. Ezek az emberek valóban életüket áldozták. Viszont a MiG-21 Lancer pilótája, szomorúan mondom, egy olyan rendszerért áldozta életét, amely kockára tette az ő életét.

Ennek fényében a cinizmus csúcsának érzem ezt a kitüntetést, amelyet éppen annak a rendszernek az egyik legfőbb feje ad át (post mortem, persze), amely a pilóták életével kockázik.

Hirdetés
Hirdetés