Jean St'Ay

Romániában, a jogállamiság balkáni zászlóshajóján a jelek szerint gond nélkül lehet nemzetiségi alapon diszkriminálni

2021. február 15., hétfő 11:08

A helyzet rém egyszerű. Van, ugye, ez a prefektusi tisztség, ami magyarul annyit tesz, mint kormánymegbízott. Benne van a nevében: a kormány helyi (jelen esetben megyei) megbízottja. Akit ezek szerint a mindenkori kormány nevez ki. És pont.

Kolozs megye új prefektusát a jelen pillanatban épp regnáló PNL – USR(PLUS) – RMDSZ kormánykoalíció nevezte ki. És történetesen magyar. Erre jöttek az önmagukat előszeretettel a multikulturalitás hőseinek nevező helyi liberális potentátok (például Kolozsvár magyarölelgető polgármestere, Emil Boc, de a híresen „magyardajka” Rareș Bogdan is) és mint morgó ebek, azzal fenyegetőztek, hogy ha „elmagyarosodik” Kolozs megye prefektusa, abból baj lesz. Történik mindez a 21. században, a jogállamiság pallosával fék nélkül, viszont preferenciálisan vagdalkozó EU egyik tagállamában, ahol a kisebbségi jogokat a hírek szerint úgy védik, mint Grosics annak idején a magyar kaput.

Na és akkor itt álljunk meg egy pillanatra és végezzünk egy nem is annyira abszurd képzeletgyakorlatot.

Tegyük fel, hogy mondjuk Texasban a helyi erők megpróbálják megakadályozni egy fekete politikus kinevezését. Mert, ugye, baj lesz. Na kérem, perceken belül a torkukra térdel az amerikai elnök, az amerikai szenátus, a felvilágosult amerikai média, a BLM (és egyéb betűszavak), no meg minden haladó élőlény, aki csak él és mozog.

Tegyük fel, hogy például Svédországban a helyi erők megpróbálják megakadályozni egy politikusnő kinevezését. Mert, ugye, baj lesz. Perceken belül a torkukra térdel az elnök, a parlament, a média, az értelmiségi kommandók, a jogvédők, és extraként Greta Thunberg is, noha a politikusnő nem lemming.

Hirdetés

Tegyük fel, hogy Franciaországban a helyi erők megpróbálják megakadályozni egy roma politikus kinevezését. Mert, ugye, baj lesz. Hát, ott egyenesen nagy franszia forradalom törne ki újra.

És Tartuffe Románia? Nagyon nem hallom a kormányt (gondolom, most rágják egymás körmét, hogy mi legyen), a parlamentet, a médiát, de nem hallom a felvilágosult, toleráns értelmiségi élboly tébolyult dübörgését sem. Lapul mindenki, mint szar a fűben. Vajon miért?

Hirdetés
Hirdetés