Jean St'Ay

Polgármester vagy és totál hülyét akarsz csinálni magadból? Így cselekedj!

2019. november 28., csütörtök 13:55

Olvasom, hogy Nicolae Robu, a temesvári bíró polgármester nagyon dühös lett, mert bizonyos zenészek maneléztek egyet Temesvár központjában, és dalokat ajánlgattak neki. Olyan dühös lett, hogy elrendelte: tilos a manele a város közterületein. Ja, a miccs- meg a flekken- meg a mindenféle sütés is.

Dredd Robu bíró rendeletének közjogi érvényessége persze nincs (nem létezik vonatkozó törvény, sem önkormányzati határozat, sem semmi). De akkor sem értem. A sütögetést azért nem értem, mert hát az Isten szerelmére, minden népünnepély része, a Kolozsvári Magyar Napoktól a feketetói vásárig. Mindig, mindenütt van miccs, flekken meg füst. Ilyenek vagyunk mi, a nép. Ilyen finom, szaftos, füstös a mi lelkünk. Sokan közülünk szavazni is szoktak időnként.

A manelét azért nem értem, mert egy népszerű (populáris) zenei műfaj, még akkor is, ha sokan (az elitisták) csak az orrukat húzkodják a hallatán. (Persze, most már nem, mióta a félvilági műfaj „emberi” jogait kell védeni.) De mondom másképp. Mi lenne, ha például Emil Boc, Kolozsvár multikulti polgármestere egy szép nap arra ébredne, hogy a kutyafáját, mától ne mind ordítson a népzene a kincses város főterén, mert nem oda való. Tehát, nem a rockzene, nem a szimfonikus zene, nem a jazz, nem az egyházi muzsika, nem a katonai induló… a népzene. Mit szólna hozzá a népzenekedvelő nép?

De mondhatnék más példát is. Ébredhetne például úgy is egy szép nap Boc mester, hogy na akkor mától fogva tilos a köztereken bármiféle nem-román és nem-nemzetközi nyelvű felirat. Sőt, mondhatnék még másabb példát is. Ébredhetne például egy szép nap Boc polgi úgy is, hogy na akkor mától fogva tilos Kolozsváron bárkinek nem-románnak lenni.

És vannak még extrém példá(zato)k. Persze, nem erről van szó. Csak azt próbáltam illusztrálni, mennyire abszurd és ostoba az ilyen gondolkodás. Könyörgöm, nézzen már ki az ablakon minden polgármester (és nem csak) és vegye észre az utcán sétáló Valóságot. Nem kell nekik tetszenie, naná, hogy nem. Viszont otromba (és hiábavaló) rendeleteket sem kéne hozniuk. Egyrészt, teljes mértékben hiábavaló. Másrészt nem érnek el vele egyebet, mint hogy elég nagy hülyét csinálnak magukból. Ha ez a cél, akkor hajrá!

Hirdetés
Hirdetés