gycsaba

Ön is unja már ezt a politikai telenovellát? Úgy tűnik, a napokban véget ér

2021. október 14., csütörtök 18:16

Régóta tudjuk már, hogy a román politikában tényleg bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is: a tegnap még a legnagyobb ellenségnek kikiáltott párttal holnap lazán össze lehet bútorozni, a kampányban puszipajtásként harcoló alakulatok pedig úgy csapnak össze egyik pillanatról a másikra, mintha a legnagyobb riválisok lennének.

Nézzük csak meg, mi történt az elmúlt napokban ebben a szerencsétlen, koronavírus-sújtotta országban:

miközben a járványhelyzet olyan súlyossá vált, hogy már külföldi segítségért kell könyörögni, Bukarestben akkora hatalmi játszmák zajlanak, mintha tényleg minden a legnagyobb rendben lenne errefelé.

Ismételjünk picit: miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) fogta magát és kiszállt a kormánykoalícióból, egyetlen mozdulattal beállt az ellenzéki pártok közé, s a Szociáldemokrata Párttal (PSD) meg az AUR-ral közösen be is döntötte a Cîțu-kormányt. Igen ám, de most ott tartunk, hogy az államfő épp az USR elnökét, Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással,

ehhez viszont az kell, hogy a szilágysági politikus összetákoljon egy parlamenti többséget. Nos, kivel?

Azokkal a koalíciós partnerekkel, akiknek az orra alá piszkolt, vagy azokkal, akikkel karöltve rá is borította az asztalt Cîțuékra? A kormánybuktatás utáni vad nyilatkozatokból nyilván nem az derült ki, hogy a sértődött exek eltekintenek az egóharctól és ismét karjaikba zárják Cioloșt és társait.

A PSD-nek nyilván esze ágában nincs felelősséget vállalni bármiért ebben az országban (soha nem is értettek hozzá igazán, vagy legalábbis úgy tettek), jól állnak a felmérésekben, nem hiányzik nekik az érdemi meló, és ők megmondták kerek perec: előrehozott választásokra gyúrnak. Szóval rájuk nem lehet számítani. Az AUR-ra meg nem is érdemes szót pazarolni. Nyilvánvaló volt tehát, hogy

ez a látványos cirkusz csak és kizárólag az USR megleckéztetéséről szólt,

a sértődött liberálisok és a nagy vezér Iohannis bosszújáról: beletaszították Cioloșékat a kormányalakításba, holott pontosan tudták, hogy ezt nem képesek megoldani. És most mi történik?

Amikor már kezdett teljesen nyilvánvalóvá válni a patthelyzet, Florin Cîțu csütörtökön belengette:

oké, kedves USR, talán mégis vissza lehet jönni a koalícióba, de csak akkor, ha a PNL fújja a passzátszelet.

Hirdetés

Nyilván a másik oldalon a liberálisok sincsenek könnyű helyzetben: Cîțu körül is szorul a hurok, hiszen az USR nélkül kénytelen kisebbségi kormányt alakítani PSD-támogatással, s a megbízott miniszterelnöknek nem biztos, hogy lenne kedve ahhoz, hogy rendszeresen Marcel Ciolacu szocdem pártelnök hátsóját csókolgassa.

Tegnap még komoly pénzben fogadtunk volna arra, hogy a PNL–RMDSZ–USL-koalíciót nem lehet többé már összefércelni, de ma már másképp fest a helyzet. Csak lenne már végre vége ennek a borzalmasan rosszul időzített politikai telenovellának…

 

 

Hirdetés
Hirdetés