Jean St'Ay

Ne üljünk fel a Koronára, mert fertőz?

2020. február 04., kedd 13:48

Vagy inkább így fogalmazzak? Ne üljünk fel a koronának, mert fertőz!

A fiam nemrégiben átküldött egy fotót, amelyen fehér védőruhába bújt alakok láthatók a kolozsvári repülőtéren. És megkérdezte, tőlem, aki történetesen rendelkezik egy darab orvosi diplomával, mi a véleményem erről. A Rec című remek spanyol horrorfilmet ajánlottam neki.

Aztán megjelent a hír, hogy a kolozsvári fehérruhások lekaptak egy légiutas-kísérőt a tíz körméről és valóban filmbe illő módon kórházba szállították. Mert felmerült a gyanú, hogy a híres-hírhedt kínai koronavírus megfertőzte. Persze, kiderült, hogy nem. Őt sem. De tény: a járványügyesek ügyesen végezték a dolgukat. Le a kalappal!

Aztán bementem az egyik központi gyógyszertárba, aszpirinért. Hirtelen ötlettől hajtva megkérdeztem a kedves gyógyszerésznőt, kórházi maszk van-e. Nevetve mondta, hogy ó, elkéstem, már vagy egy hete nincs. Nocsak! Átmentem egy másik patikába. Ott se volt. A harmadikban sem.

Közben olvasom a sajtót, mit csináljak én is. A derék újságírók valósággal versenyeznek egymással, ki talál ki ijesztőbb címeket a lassan unalmassá váló (hiába, ilyen az ember, a legrosszabbhoz is hozzászokik, főleg, ha nem a szomszédban lakik az a legrosszabb) koronavírusos anyagokhoz. Világvége, pandémia, senki sem menekül, globális katasztrófa satöbbi.

Hála Istennek, a média egy-egy eldugottabb sarkában időnként szóhoz jut néhány virológus is. Ők a vírusok rejtelmes életével, az általuk okozott betegségekkel és gyógymódjaikkal foglalkozó tudósok. Akik elmondják, hogy hát igen, a koronavírus itt van velünk vagy tízezer éve és felső légúti megbetegedéseket okoz, néha járványszerűen. Szóval, semmi rendkívüli. És azt is elmondják a fránya virológusok, hogy a vírusok (köztük a korona is) egyik kedvenc időtöltése a mutáció, vagyis a saját genetikai anyag módosulása. Minek következtében időnként vadabb vírusformák jönnek létre. Például a madárinfluenza, a SARS-vírus (amely mellesleg szintén korona) vagy a kínai koronavírus. Szóval, semmi rendkívüli.

Hirdetés

Ja, a virológusok azt is el szokták mondani (ha megkérdik őket), hogy hahó, komolyan kell venni a dolgot (emlékezzünk vissza a hírhedt spanyolnáthára), de semmi szükség pánikra. Természetesen egyetlen ember halála is tragédia, hát még százaké, de azért kitartóan és unalmasan ismételgetik: elsősorban idősekre, krónikus betegségekben szenvedőkre és gyerekekre veszélyes az ilyen vad vírus, vagyis olyanokra, akiknek valamiért nem működik megfelelően az immunrendszerük. Nézzük például a jó öreg grippavírust. Érte bizony nem kell elmenni Kínába. Itt lakik, a szomszédban. És évente belehal jó pár ember.

Igen ám, de ezek az unalmas realitások nem érdekelnek senkit. Az unalmas realitásokból nem lehet szenzációt gyártani. Se pánikot kelteni. Nem lehet szép lassan eljuttatni az abszurd félelemre hajlamos polgárt odáig, hogy ne szálljon fel a Korona vonatra, mert ejsze, vírusos.

És hogy mit tudok ajánlani, egy orvosi diplomával a fiókomban? Amit bármely, nálam sokkal okosabb virológus: tartsuk be az ősi higiéniai szabályokat (mossunk kezet, étkezzünk kiegyensúlyozottan, öltözzünk fel, ha hideg van, vetkőzzünk le, ha meleg stb.) és őrizzük meg a humorérzékünket. Esetleg töltsük le a Plague Inc. nevű játékot a telefonunkra és próbáljuk meg a gyártók által felajánlott gyilkos vírussal megfertőzni a Földet. Vagy olvassunk a témába vágó vicceket. Például azt, amikor két barát ül a parkban egy padon. Az egyik újságot olvas, a másik nem. Az olvasó egyszer csak megkérdezi: Te, hallottál már erről a gyilkos kínai vírusról? Mire a másik: A kommunizmusról? Persze!

Hirdetés
Hirdetés