béel

Na, oltásellenesek, a politikus beoltatta magát, mi a következő kifogás?

2021. január 15., péntek 12:42

Így világjárvány idején – legalábbis a józan ész szabályai szerint – elvileg az lenne a természetes, hogy mindenki igyekezzen megtenni minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a ragálynak vége legyen.

Ha a járvány leküzdésének leghatékonyabb módja egy oltás beadása, akkor azzal, hogy beoltatja magát.

Ehhez képest tömegek számára az a kedvenc sport, hogy mindenféle ürügyeket próbálnak kitalálni arra, hogy miért nem oltatják be magukat.

Ők azok, akiket egyszerűen csak oltáselleneseknek szokás nevezni. (Tudományos nevükön anti-vaxxerek).

Most nem az olyan agyamentségekre gondolunk, mint az, hogy chipet juttatnak a szervezetbe az oltással, amellyel aztán majd mindenkit követhetnek vagy irányíthatnak, mert ez már az ügy elmekórtani vonzatához tartozik.

Hanem sokan vannak azok, akik azt mondják: ha az oltás tényleg hatékony lenne, akkor először a politikusok adatnák be maguknak, nem az lenne a forgatókönyv, hogy előbb az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetett csoportokat oltják be. (Más kérdés, hogy akkor meg az lett volna a mantra, hogy miért tolakodtak előre a politikusok).

Nos, számukra meglehetősen rossz hír, hogy ez mától nem alkalmazható, legalábbis Romániában.

Ugyanis az oltási kampány második körének nyitónapján az ország első embere, Klaus Iohannis is beoltatta magát.

Még rosszabb hír, hogy szombaton Florin Cîţu miniszterelnök is beadatja magának a vakcinát.

Hirdetés

Persze ez nem jelenti azt, hogy a jó példával mindenkit meggyőznek.

Mostantól majd jönnek azok az „érvek”, hogy nem is szúrták meg/nem volt tű a fecskendőben/semmi sem volt a fecskendőben/B vitamin volt a fecskendőben/C vitamin volt a fecskendőben.

Sőt vírus sincs, csak valamilyen háttárhatalomnak az az obskúrus érdeke, hogy megbénítsa, majd a saját képére formálhassa a világot.

Velük vélhetően nem nagyon lehet mit kezdeni.

Legfeljebb annyit, hogy majd részvétteljes pillantásokat vetünk feléjük, amikor például a nyaralás tervezése közben azzal szembesülnek, hogy az úti célként kipécézett, kellemes, langyos vizű tengerrel rendelkező ország oltás nélkül nem engedi be őket. (És nem, ez nem diszkrimináció: amikor emberek egészségéről vagy életéről van szó, akkor ezek igenis ugyanúgy jogos intézkedések, mint az, hogy most számos ország negatív koronavírus-teszthez köti a belépést).

Vagy amikor teljes árat fizetnek egy vendéglőben, miközben például az oltási igazolvánnyal rendelkezők kedvezményesen fogyaszthatnak.

Már ha egyáltalán bemehetnek.

Hirdetés
Hirdetés