Jean St'Ay

Mioritikus szürreál: Jó Orban és Ionopot Iohannis a jogállamiság lovát ugratja nagy Budavár kapui előtt

2020. november 20., péntek 12:05

A tények:

1. Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió pandémiás költségvetési csomagját, mert a pénzosztást a mitikusan ködös jogállamiság betartásához kötötték.

2. Ludovic Orban, a felelős román járványkormány miniszterelnöke hamar-hamar elhatárolódott a két renitens „mérgező” akciójától, mert hát ilyet nem lehet csinálni, így bántani egész Európát, beleértve a magyar és lengyel embereket is. Tettéért a fejlett nyugati sajtó szépen megsimogatta az jó orbani buksit.

3. A csütörtök esti virtuális EU-csúcs előtt Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök felhívta Angela Merkel német kancellár asszonyt (mert a kancellár asszony ezt kérte tőle) és többek közt kijelentette: Románia a kezdetektől fogva támogatta és most is támogatja a jogállamiság érvényesítését. Legendás mondat ez.

E cikk megírása előtt egy jó barátom elsütött egy, a jogállamiság szemantikai mezejének felforgatására épülő, sajnos frappánsan lefordíthatatlan szóviccet: Románia egy stat de drepți. Magyarán: Románia egy vigyázzban álló ország. És igaza van. Románia mindig ott és akkor áll vigyázzba (vagy hajol meg, vagy csókol gyűrűt, kezet, segget stb.), ahol pillanatnyi érdekei megkövetelik: a Trianon-palotában, Moszkvában, Washingtonban, Berlinben, Párizsban, Brüsszelben, bárhol. (Ami önmagában nem baj, hiszen minden ország a saját érdekeit nézi, csak hát, ahogy mondani szokták, a stílus, hölgyek-urak, a stílus!) És többnyire meg is kapja a buksijára a simit. Hogy közben mennyire magasról szarik a mantrásan ismételgetett jogállamiságra? Lássuk.

A (kisebbségi) magyar sérelmeket nem akarom hosszan sorolni, tanulmány lenne belőle: Erdély bármilyen pici autonómiája, a székely autonómia, a székely „terroristák” ügye, a számtalan magyar iskolaügy, a számtalan magyar egyetemügy, a kétnyelvűség ügye, Trianon-nap, Ionopot elnök májusi magyargyűlölő performansza, van itt minden, ami az értelmezhetetlen jogállamiság igazi, tősgyökeres mioritikus „értelmezését” illeti.

Hirdetés

Vessünk össze inkább két nemzeti tragédiát. Az egyik a 2015. október 30-án bekövetkezett Colectiv-tragédia: a szórakozóhelyen kitört tűzvészben 64 ember meghalt, további majd’ 200 megsérült. Miért? Hát, röviden: mert az illetékesek szartak a közbiztonságra. Az események nyomán kirobbant tüntetések hatására lemondott a teljes Ponta-kormány, tokkal-vonóval.

2020. november 14-én kigyulladt a Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztálya. Az ott kezelt súlyos betegek közül jelen szöveg megírásának pillanatában már csak négy él. A többi füstbe ment. Miért? Hát, röviden: mert az illetékesek szartak a közbiztonságra. És akkor a következő kérdés: lemondott-e a jó Orban-kormány (tokkal-vonóval) az események után? Vagy akár csak egy miniszter, egy államtitkárocska? Tudtommal nem. És a következő kérdés: ostorozta-e öleb-pártját a Nagy Károly-díjas európai főhős, Ionopot Iohannis Tudtommal nem. Ehelyett ezt süvöltötte: Peeeszeeedeee!

Hát, kábé ennyit a mioritikus jogállamiság lováról, amelyet e két bajnok most épp nagy Budavár kapui előtt ugrat.

Hirdetés
Hirdetés