Jean St'Ay

Miért nem tájékoztatnak minket magyarul a vírushelyzetről? Mert nem magyarok, hanem emberek vagyunk!

2021. január 28., csütörtök 11:52

Történt a minap, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője írt egy, a nagytiszteletű Raed Arafat államtitkár irodájának címzett levelet. Amelyben tisztelettel felkérte az illetékeseket, tájékoztassák már a mindenkit egyformán érintő járványhelyzetről a romániai magyar közösséget a saját anyanyelvén is, ha már ez a közösség az egységes és oszthatatlan és szuverén és független nemzetállam nyakába szakadt, ha már van (még) vagy 1,2 millió tagja és ha már a közösség dolgozó tagjai egyformán befizetik az adót az egységes és oszthatatlan államkasszába. (Maga a levél nyilván sokkal udvariasabb volt. Én nem vagyok az.)

No, ha levelet írt, akkor kapott is rá választ. Amelyben az áll, hogy ha a tisztelt magyar közösség nem tud eléggé románul ahhoz, hogy elolvassa a tájékoztatókat, akkor nyugodtan tegye meg angolul, mert van rá lehetőség, még akkor is, ha olyan, hogy attól az angol buldog is elröhögi magát. (Maga a válasz nyilván sokkal udvariasabb és fanarióta módon ködösebb volt.) Egy kicsit a klasszikus Lenin-viccre emlékeztet ugyan, amikor a Vezér ablakát néhány gyerek betöri, mire kiszól, hogy: Gyerekek, menjetek innen a picsába! Pedig le is lőhette volna őket.

Na de menjünk tovább: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Vezetője írt egy Facebook-bejegyzést, amelyben vázolta a sztorit. Na és a kommentszekcióban – amint az ilyenkor szinte mindig várható – megjelentek a felvilágosult elmék, természetesen általuk felvilágosultnak képzelt érvekkel. Tessék (nem idézek, a lényeget fordítom):

lépjen már ki ez az avítt, ásatag, bunkó, primitív erdmagyar közösség a kisebbségi szemszög udvarvégi budijából!

Aztán: a világjárvány sokkal, de sokkal fontosabb, mint az avítt, ásatag, bunkó, primitív nyelvi jogok követelése.

Mikor érti meg már végre ez az avítt, ásatag stb. erdmagyar közösség, hogy elsősorban emberek vagyunk, nem magyarok?

Majd: Sajnos ezt az említett buditól fényévekre lebegő, örökméccsel lobogó felvilágosult gondolatot

csak és kizárólag az értheti meg, aki huzamosabb ideig élt külföldön.

Hirdetés

Persze, nem Bantusztánban: az európai meg egyetemes értékek külföldi paradicsomában. Érted már, te dióagyú erdmagyar közösség? Ja, nem. Te ott élsz abban a budiban. (Höhö, röhögök itt közben, hiszen lám-lám, ez a platóni barlanghasonlat egy vulgata formája.) Szóval, te bugris bunkó vagy, és ez is a sorsod. Mi innen leszólunk néha, az értékek mennyországából, de csak amolyan fáradt-spleenes melankóliával, mert tudjuk, hogy úgyse érted meg. Ismerik a mondikát: Hiába magyarázom, hogy primitív vagy, úgyse érted meg, mert primitív vagy.

Oké. Talált. Ígérem, igyekezni fogunk, éjt nappá téve, hogy egy szépújvilágos napon intelligenciahányadosunk meghaladja az 50-et. De akkor nagyon szépen megkérném ezeket a felhomályosult agyvelőket, szóljanak már oda a többi jogvédőnek is (fekete, sárga, vörös, barna, meleg, L, G, B, T, Q, I, jaj, de hosszú a sor), hogy halló, hát nem vagytok ti se kisebbségek, hanem EMBEREK, az Isten szerelmére! Tessék már kibújni az avítt, ásatag, bunkó, primitív kisebbségi buborékból! Az lesz majd a jövőbe röppenő nap!

Hirdetés
Hirdetés