Jean St'Ay

Miért lehet az ortodox húsvétkor hooosszabban koslatni, mint a miénken, domnu’ Cîţu?

2021. április 08., csütörtök 17:44

A román politikai elit érzi, hogy a nép tüdejében is egyre fogy a levegő, ahogy a járványidő telik-múlik. És igyekszik is ügyesen kommunikálni a dolog kapcsán.

Itt van egy jó példa: amikor egy egészségügyi államtitkár (akinek nyilván megvannak a maga érvei) kéthetes országos karantén-csodatételről beszélt, rögtön mikrofonhoz ugrott Románia járvány-miniszterelnöke és mindenkit megnyugtatott: tessék nyugodtan hátradőlni, nem lesz csoda, legalábbis nem lakatolásos.

És akkor lássuk a kevésbé jó példát. Közeleg az ortodox húsvét és egy elsöprő ortodox többségű országban ez nem kevés körömrágást okoz az országot kormányozni próbálók körében, tekintettel az újabban fellángoló korlátozás-ellenes tüntetésekre, no meg az általános néphangulatra.

Mit tesz ilyenkor egy felelős járványkormány miniszterelnöke? Hát mit, szépen leül az íroasztalához és bepötyög egy Facebook-üzenetet, amelyben tudatja országgal-világgal, hogy ő márpedig azt ajánlja, az ortodox húsvét éjszakáján hajnali ötig lehessen az utcákon koslatni (bocsánat, templomba járni), nagypénteken legyenek este nyolcig nyitva a boltok, továbbá nyissák már meg a román tengerpartot (persze 70%-os kapacitással és az érvényes szabályok betartása mellett).

Na de mi a baj ezzel a poszttal? Sorolom:

Hirdetés

1. Egy ország (még akkor is, ha az a neve, hogy Románia) felelős miniszterelnöke talán nem cica-, recept-, szelfi- és egyéb posztok közé kellene hajítson egy ilyen fontos bejelentést. Mert értem én, hogy a közösségi hálók irtó fontos kommunikációs felületek (az AUR nevű nackópárt például így tudott politikai nagypályára lépni), de ha nem Cîțu polgár ötletel épp a saját szakállára, akkor esetleg hivatalosabb formátumot kellett volna keresnie a bejelentésnek.

2. Cîțu polgár tehát összegereblyézte a húsvéti ötletkazlacskáját. Na ugye, milyen jó ember ez a Florin, mondhatja akárki. Igen ám, de ha jobban megnézzük, világos, hogy a felsoroltak tényleg csak ötletek, amelyeket az országos vészhelyzeti bizottságra lőcsöl Florin, a Jóember. Tehát, az üzenet lényege ez: Kedves nép, látod, én mindent megteszek, hogy nektek jobban teljen a szent ünnep. Nem az enyém lesz a felelősség, ha végül kútba esik az egész, vagy egy része. Időközben úgy lett, úgyhogy Cîțu polgár nyugodtan hátradőlhet. Ügyesen csinálta.

3. Azt már csak fél szájjal említem, hogy kicsit sértve érzem magam, vagy hopp, nem is így mondják manapság, szóval diszkriminálva érzem magam, katolikusként, magyarként, hogy az én húsvétom idején csak éjjel kettőig engedtek koslatni (templomba menni stb.) a szigorú járványőrök.

Hirdetés
Hirdetés