Jean St'Ay

Miért is kérnek a feministák nőnap alkalmából reproduktív jogokat?

2021. március 08., hétfő 15:16

Március 8. a nők nemzetközi napja. Mi (férfiak, nők, gyerekek) ilyenkor virággal, csokival, öleléssel kedveskedünk a környezetünkben levő hölgyeknek. Persze, közben tudjuk, hogy az eredeti idea szerint a nemzetközi nőnap harcos munkásmozgalmi gyökerű demonstrációként született, célja pedig a nők egyenjogúságának és szabad munkavállalásának kivívása volt.

Bő száz évvel az első vindikatív nőnap után kolozsvári feministák egy csoportja úgy gondolta, tüntetni kell egyet ezen a szent napon, a világjárvány közepette, mert nem lehet kihasználatlanul hagyni az alkalmat. Kimentek hát a kolozsvári prefektúra elé jó tucatnyian és maszkban, távolságot tartva, némán tüntettek, különböző feliratos lapokkal a kezükben. A lapokon mindenféle gond és baj állt, amikre a feminista csoport figyelmeztetni kívánta a világot. Például: a felelős járványkormány szigorának ártalmas mivolta, a családon belüli erőszak pandémiás (és sajnálatos!) terjedése, a munkahelyek, a bérek, az egészségügyi szolgáltatások állapota, a szociális lakások hiánya, amelyek valóban súlyos problémái társadalmunknak (is)… és még valami, amire felkaptam a fejem. Az egyik maszkos hölgy kezében virító lapon ez állt: Reproduktív jogokat! Mármint vindikálnak. A feminista nők (és mások).

De hát álljunk meg egy pillanatra, hölgyeim! Vagy elvtársnők! Vagy ahogy tetszik! Miféle reproduktív jogokat vindikálnak önök? Hogy esetleg több gyermeket szüljenek azok, akiknek megadatik a lehetőség? Vagy ellenkezőleg: esetleg ne szüljenek, ha nincs kedvük hozzá? Ha történetesen az első változatról van szó (ugye, a reproduktív jogokban ez is benne van, elvileg bár), akkor minden tiszteletem az önöké. (Nem csak a mai, hanem az év összes napján.) Nem kell ugyanis feminista szellemben zajló képzéseket végigjárni ahhoz (ilyen felirat is szerepelt az egyik lapon), hogy az ember lássa, kis hazánkban úgy zuhan a születések száma, mint egy szárnyaszegett Boeing 737-es. És a hírek szerint a pandémiás bezártság sajnos nem hozta meg a várt (fantáziált) eredményt, hogy több gyermek születik majd a járványkorszakban.

Ha viszont a reproduktív jogok fedőnév alatt önök mégis arra gondoltak, hogy a nők márpedig ne szüljenek gyermeket, ha nincs kedvük hozzá (mindegy, miért), akkor csak halkan mondom: ennél nagyobb ostobaságot rég nem láttam. Egyrészt, ugye, a fene se kötelezi (ja, a jog se) a romániai nőket, hogy szüljenek, ha nincs kedvük hozzá. Másrészt, én értem azt, hogy valaki élvezi, hogy zuhan a Boeing 737-es. Azt viszont már kevésbé értem, ha az illető úgy élvezi a dolgot, hogy benne ül a gépben.

Hirdetés
Hirdetés