Jean St'Ay

Miért hallgat a PSD a Tribunus reinkarnációja, Diana Corneliuvadim Șoșoacă brutálhisztériái kapcsán?

2021. április 19., hétfő 11:09

Bár az utóbbi napok közéleti figyelmét ellopta a pragmatikus válságkezelésre képtelen aktivizmus két mártírjának (Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és karantén-csoaországról álmodó államtitkára, Andreea Moldovan) mártíromsága, van itt egy dolog, ami a reálpolitika iszapbirkózós színterén látványos jövőt vetíthet előre.

A vak is látja: az AUR volt üdvöskéje, a mostanság független szenátorként randalírozó Diana Șoșoacă a Nagyrománia Párt legendás vezérének lélekvándorlás útján újjászületett és 21. századi kommunikációs lehetőségekkel felturbózott változata. (Akit érdekel a Trollamazon néhány hpstette: katt ide, ide, ide vagy ide.)

Mindketten ugyanarra a beszédtechnika-tanfolyamra jártak (bár Vadim hanglejtése változatosabb volt, finomabban ráérzett a drámai hangsúlyokra, ami költőként nem is csoda), mindkettőjük hangja afféle fonikus faltörő kos, amelynek egyetlen célja, hogy elsöpörje a vitapartnert (igaz, Vadim szókészlete sokkal brutálisabb volt), mindketten a román népet képviselték/képviselik, vagyis törtek-zúztak/törnek-zúznak. Oké, a Tribunus férfi volt, a Trollamazon meg nő, de mit számít ez manapság (noha ez ellen mindketten üvöltve tiltakoznának).

Van azért még egy különbség: a Tribunust soha nem rúgta ki a saját pártja, az AUR viszont röpke pár hónap leforgása alatt megszabadult a Trollamazontól, feltehetően azért, hogy a felsőbb politikai elitkörökben szalonképesebbnek mutatkozhassék.

Șoșoacă asszony azonban zavartalanul hisztériázik tovább. Ahova csak lép, botrány terem a nyomában. Az establishment egy része (a kulturált, elit, eurokonform) természetesen eltartott kisujjal elítéli, igyekszik is megzabolázni, de láttuk, hiába: a Trollamazon egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

Ami igazán érdekes: az ellenzék néma csendben figyeli a hölgy terminátor-akcióit. A kormány minden döntésére mikrofonhoz rohanó PSD-vezér, Marcel Ciolacu egy mukkot se szól a balkáni mértékkel is túlhabzó Trollamazon hisztériái láttán. És egyáltalán, az óriás ellenzéki párt hallgat, mint nyuszi a fűben. Vajon miért?

Hirdetés

Van egy olyan érzésem, hogy a Ionopot elnök által emlegetett parlamenti titkos irodák valamelyikében ügyesen dolgoznak a peszedések egy olyan jövőbeli forgatókönyvön is, amely szerint a következő parlamenti választások után esetleg épp az AUR-ral meg a Șoșoacă-félékkel fognak közös-ülni, természetesen egy jobb kormányzás érdekében.

Zárójelben mondom, e forgatókönyvhöz a jelenlegi kormánykoalíció pár napja felrobbant válságbombája (az egészségügyi miniszter menesztése, a pandémia kellős közepén!) ingyen muníciót szállít.

Egy szó, mint száz: elég nagy összegbe merek fogadni, hogy a kormányzati ciklus hátralevő részében a PSD továbbra is némán fogja figyelni, hogyan hajigálja Diana Corneliuvadim Șoșoacă a szart a ventilátorba. Őket nem nagyon éri, a kormánypártokat meg hadd temesse be, ha tudja.

Hirdetés
Hirdetés