Jean St'Ay

Miért beszél hozzánk úgy a „felelős” (járvány)hatóság, mintha kódfejtő gépek lennénk?

2021. április 26., hétfő 16:54

Kérdezhetném ezt másképp is: miért nem beszél hozzánk a „felelős” (járvány)hatóság úgy, mintha emberek lennénk? Pedig hahó, kedves hatóság, becsületszavamra, azok vagyunk!

De kérdezhetnék így is: tudja-e kend, kedves hatóság, miért nem lesz meg június elsejére az ötmillió hazai beoltott ember? Hát többek között éppen ezért, basszus! Mert nem beszéltek hozzánk, vagy úgy beszéltek hozzánk, hogy csak a hivatali bikkfanyelv öt, tíz, húsz éves álfilológiai egyetemeit kijárt veterán hivatalnokok értik.

Tessék, egy példa: hétfőn a karanténszabályokat befolyásoló fő járványszám, a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá süllyedt Kolozsváron (és másutt). Hát ez egy örömhír, mégpedig a javából. És erre mit mond az illetékes hatóság? Ezt mondja:

Kedves kolozsváriak, máshol lakók, drága polgárok! Nagyon ügyesek vagytok! Köszönjük, hogy ilyen felelősen álltatok hozzá a járványhelyzethez! Köszönjük, hogy betartottátok a szabályokat! Meg is lett az eredménye! Lecsökkent a fertőzöttségi ráta, tehát léptünk egy nagyot az áhított normalitás felé! Emberek! Mától fogva a hétvégén sem kell nyolcra haza vagy valamilyen ideiglenes tető alá érni! Mától fogva az üzletek rendesen nyitva tartanak! Mától fogva mehetünk konditerembe is! Sőt, nézzétek, javul az idő is, kiülhetünk a teraszokra! Hurrá!

Egy nagy francot mondja ezt. Mit mond? Hát ezt: a 2021. április 12-én kelt 70. sz. HCJSU 1. szakaszában található rendelkezések érvényüket vesztik.

Hirdetés

Érted, hülye nép? A HCJSU, meg a kelt, meg az 1. szakasz, meg a rendelkezések, azok.

Nos, ezennel üzenem, hogy a hatóság is értse: ez az egyik oka annak, hogy az emberek (akiket a hivatalnokok afféle kódfejtő gépeknek, ha nem távirányított nyájnak tekintenek) nem tolonganak az oltóközpontok bejáratai előtt. Ez az egyik oka annak, hogy június elsejéig nem lesz meg az ötmillió beoltott romániai polgár. És ez az egyik oka annak, hogy ebben a szövegben idézőjelbe tettem a hatóságokat jellemző felelős jelzőt.

Azt már meg sem említem, hogy velünk, magyar emberekkel talán magyarul is lehetne kommunikálni. Mert nem hull attól darabokra az egységes és oszthatatlan nemzetállam.

Hirdetés
Hirdetés