Jean St'Ay

Mi a közös Klaus Iohannisban és Horn Gyulában?

2019. december 15., vasárnap 09:59

Oké, abban semmi különös nincs, hogy a politikusok néha kapnak egy-egy kitüntetést. Kell az a kis elismerés nekik is, hiszen annyi, de annyi méltánytalan kritika éri őket.

Valószínűleg erre is gondoltak azok a döntőemberek is, valahol a messzi Aachenben, akik alapos elemzés után bejelentették, hogy Románia államelnökének ítélik oda a Nagy Károly-díjat. Még mielőtt bárki rákérdezne, hogy jó, de ez mi a fene, jelezném, hogy elég jelentős elismerésről van szó, ha nem egyébért, hát azért, mert olyan arcok kapták meg korábban, mint Winston Churchill, I. János Károly spanyol király, Henry Kissinger, két pápa (II. János Pál és Ferenc), aztán Václav Havel, Tony Blair, Bill Clinton…

Itt szúrnám közbe, hogy a díjat olyanok kapják, akik az európai értékek élharcosai, az odaítélők értelmezésében.

Na, és akkor a közös vonás: Horn Gyula is megkapta a díjat.

Újabban meg az EU összes fejese. Naná, hiszen ők értelemszerűen az európai értékek élharcosai, világos, nem?

Jó, vissza a mi Klausunkhoz. A bejelentés megvolt, a díjat jövő májusban adják át, na de van itt egy érdekes apróság. Az indoklásban szó van többek közt arról is, hogy ez a Románia, amely legyőzött egy igen brutális kommunista diktatúrát, utána pedig – minden remény és elvárás ellenére – csalódást okozott a Nyugatnak, éppen Iohannis irányításával tért vissza az igazi európai értékek aklába, mint a legeurópaibb dél-kelet-európai ország.

Hirdetés

És akkor halkan mondom: ezt csak úgy tehette meg, hogy átesett azon a 30 évvel ezelőtti pillanaton, amikor Temesváron egy református lelkész nemet mondott a Ceaușescu-rezsimnek. Ez a református lelkész – Tőkés Lászlóról van szó, naná – 2009-ben kapott egy kitüntetést a román államtól, az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért. Amelyet 2016-ban éppen Klaus barátunk vont vissza, mivel Tőkés, úgymond, fütyült a tusványosi templomban. Európai értékek bajnoka, aham.

Szövegmagyarázat: Iohannis az Európa Tanácsban… mérges… vidám… a szülinapján… karácsonykor… egy csípős paprika után… 4 csípős paprika után… amikor találkozik R2D2-val… miután visszaszerezte az országot.

Hirdetés
Hirdetés