Jean St'Ay

Kis(ebbségi) karácsonyi történet

2020. december 29., kedd 18:12

Remélem, mindenkit megérintett a karácsony szelleme, nem csak a karácsonyi hajsza szele. Remélem, mindenki meg tudta ölelni szeretteit, ha másképp nem, hát a világhálón. Egy ilyen ünnepi ölelgetős sztori következik: sajnos igaz és sajnos nem túl vidám.

Van egy család. Jó nagy. Van ebben a családban minden: nagymama, nagypapa, szülők, testvérek, nagybácsik, nagynénik, gyerekek, unokák, ahogy kell. Jól van ez így, még akkor is, ha kicsit maradi, hagyományos ez a család, legalábbis a kurrens trendek ideológiai mércéjével mérve. Ja, van még valami: vegyes ez a család. Vannak benne mindenféle népek, jó erdélyi módra: magyarok, románok, székelyek, zsidók, itthon élők, messze földön élők. Szóval azért sokszínű ez a család bizonyos értelemben.

Nos, ez a nagy család minden évben össze szokott járni. Jó sok ember egy helyen, üldögélnek, beszélgetnek mindenféle nyelven: jobbára többségiül, mert hogy a kisebbségiek értik a többségiek nyelvét, fordítva viszont nem. Igen ám, de a 2020-as év a Kovid Éve a kínai horoszkóp szerint. És hát ilyen körülmények között a felelősségteljes ember igyekszik óvni, védeni szeretteit. A nagy család tehát úgy döntött: idén kivételesen mellőzik a valós térben szervezett összegyűlést. Ehelyett szerveznek egy online családi találkozót, és hogy vidám is legyen, túl hosszú se legyen, a család egyik része hangszeres-éneklős produkcióval készül az eseményre.

Így is történt: eljött a megbeszélt ünnepi óra, mindenki belépett a virtuális családi térbe, vidáman köszöntötte egymást a sok családtag, aztán következett a műsor. Gyermekek zenéltek, mindenki énekelt, szépen, ahogy ilyenkor illik. Először angolul. Egyrészt angol nyelvű vidékre is vándoroltak családtagok, másrészt, ugye, mindenki ismeri a vonatkozó karácsonyi dalokat. Aztán románul, mert a család tagjainak egy része román, és hát szépek azok a román karácsonyi dalok. Utána héber nyelvű nóta következett, mert Izráel földjére is vándoroltak családtagok és szépek azok a nóták is. Igaz, az Izráel földjére szakadt családtagok valamiért nem tudtak részt venni a virtuális karácsonyi találkozón. Talán azért, mert a hanuka másról szól, talán nem.

Hirdetés

Aztán szépen örvendeztek egymásnak még egy kicsit, ahogy ilyenkor szintén illik. Románul. Mert a… de nem ismétlem meg. Végül mosolyok közepette elbúcsúztak egymástól. A magyar családtagok pedig örültek, hogy részt vehettek a nagy családi eseményen.

Hát, azért van még mit tenni az Isten áldotta, csodálatos Erdély sokszínű földjén.

Hirdetés
Hirdetés