Jean St'Ay

Kedves polgármesterek és helyi erők, ezt figyeljétek: „…az analfabetizmus soha ne hagyja el a városunkat”!

2020. augusztus 19., szerda 11:34

Innen a karosszékből (vagy a partvonalról, ahogy tetszik), két középiskolás gyerek apjaként úgy látom, történelmi esélykét kapott a közoktatás azzal, hogy a központ (cséntru) nagy nehezen (és persze, nem magától, a koronajárvány nyomására) belátta, hogy az általános elveken túl a helyi erőkre, sőt, minden egyes iskolára bízza, hogyan, milyen körülmények közt és feltételek mellett nyitja meg a kapuit. Persze, ezzel a nagylelkű gesztussal egyben ki is dobott némi felelősségballasztot a kormány léghajójából. De ez mellékes: itt az alkalom, hogy a „vidék” (köztük a magyar iskolák is) kézbe vegye a sorsát, legalábbis ebben a kényes pillanatban.

Mit is jelent ez? Hát azt, hogy a helyi erők, vagyis a polgármesterek, városi tanácsok, tanfelügyelők, iskolaigazgatók, a helyi viszonyokat a cséntrunál sokkal jobban ismerő illetékesek összedugják a fejüket, meghányják-vetik a pandémiás iskolakezdés szerteágazó ügyét, aztán felelős döntést hoznak. Elsősorban a diákok érdekében. Aztán a tanárok érdekében. Aztán a szülők, rokonok érdekében. És végül, de nem utolsósorban, a helyi közösség érdekében. Mert vírus ide, ostobaságot ostobaságra halmozó tanügyminiszter oda, tanulni muszáj lesz. Fontos megérteni: most valóban a helyi erők kezébe került a döntés joga és kötelessége. Igaz, hogy a cséntru a minap létrehozott egy újabb kimondhatatlan nevű bizottságot, ahol feltehetőleg csupa Einstein ül, akiknek az a (volna) feladatuk, hogy ismét megmondják a tutit. De ez is mellékes. Mert az iskolák nem a bizottságban nyitják meg a kapuikat. Hanem Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában satöbbi.

Tehát itt a történelmi lehetőségecske: saját kézbe venni a dolgokat. Kösz, koronavírus! Na de akkor nem árt odafigyelni a következő szűk egy hónapban. Mert ha nem figyelünk oda, könnyen iszonyú valósággá válhat (szimbolikusan bár) a jászvásári (ex- és talán leendő) polgármester biblikus méretű és igen találó bakija. Ez az ember a nyilvánosság előtt ezt találta mondani:

Hirdetés

„Folytatjuk projektjeinket, fejlődünk, tiszta környezetet teremtünk, mosolyt csalunk a gyermekeink arcára, elsőrangú oktatási rendszer teremtünk nekik, hogy az analfabetizmus soha ne hagyja el a városunkat, ellenkezőleg, legyünk az ország példaképe…”

Na, hát Isten óvjon mindannyiunkat attól, hogy a bagatellnek tűnő baki gyászos valósággá váljék. Elsősorban tőletek függ, kedves polgármesterek és helyi erők!

Hirdetés
Hirdetés