pazs

Jó érzés egy barátságos államelnöki gesztussal kezdeni az új évet

2020. január 02., csütörtök 16:24

Az államelnök magyarul is megszólalt újévi köszöntőjében. Nem, nem a román.

Az ukrán.

A tavaly megválasztott Volodimir Zelenszkij, színészi énjéhez hűen, igazi nagyívű, nemzetegyesítő beszédben üzent hazája népének. Arról beszélt, hogy az ukránoknak fel kell tenniük a kérdést, kik ők valójában; és az ukrán társadalom sokféleségének, változatosságának ecsetelésekor többek közt megemlítette (még ukránul) „Beregszász lakójá”-t, majd magyar nyelven hozzátette: „aki őrzi az anyanyelvét” (a videóban 2:08 percnél).

Ezzel ugyan nem törölte el – más nemzeti kisebbségek, így a románok mellett – a kárpátaljai magyarok nyelvi és oktatási jogait súlyosan csorbító jogszabályokat, de a jó szándékot nem volna illendő elvitatni tőle.

Áder János magyar köztársasági elnök, a maga könnyen parodizálható módján, de mégis az ember természettel szembeni felelősségéről beszélt, aminél aktuálisabb üzenetet akkor sem fogalmazhatott volna meg, ha maga Sir David Attenborough írta volna a beszédét.

Hirdetés

Klaus Iohannis román államelnök virágnyelven bár, de gyakorlatilag saját és pártja politikai sikerét méltatta újévi üzenetében, és saját választási jelszavát („normális Románia”) ismételte meg, finom utalással a diaszpórabeli szavazókra.

Tanulság? Boldog új esztendőt az államelnököknek is.

Ja, és: Щасливого Нового Року 2020!

Hirdetés
Hirdetés