Jean St'Ay

Hurrá! A koalíciós bandatagoknak sikerült megegyezniük abban, hogy… nem mocskolják egymást a nyilvános homokozóban

2021. április 21., szerda 14:33

Tetszik érteni? Mert én nem. A koalíciós kormány múlt heti válságbombájának felrobbanása óta csak ámulok-bámulok. Azt még értem, hogy egy kormányfő meneszti egyik miniszterét, illetve annak államtitkárát, ha azok annyi marhaságot csinálnak zsinórban, mint ez a Vlad Voiculescu és Andreea Moldovan.

Azt viszont már nagyon nem értem, hogy a magát felelős járványkormánynak nevező koalíciós banda fájdalmasan érintett tagja (USR-PLUS) miért kezdett el rögtön traumarinyálni. Elvégre még Romániában is vannak szabályok, amelyek a kormánytagokra vonatkoznak, és ha valaki áthágja őket, hát repül. Pont. Ehelyett a romániai progreform-politika haladár üdvöskéi elkezdték az áldozati jajongást, hogy a PNL őket elnyomja, a miniszterelnök afféle kis diktátorként csak úgy kirúgja az ő hősüket (meg a protezsáltját), na, ebből elég, ők akkor kilépnek a koalícióból s aztán lássák a libik, mit csinálnak nélkülük, sőt, a szintén uszerista közlekedési miniszter lazán (és bunkón) politikai zombinak nevezte Florin Cîțut.

Aztán nagy nehezen asztalhoz ültek és két napon át rágták egymás fülét, hogy… nem is tudom, miért. Mert az eleve világos volt, hogy a pandémia kellős közepén a fiatal és rezisztens USR nem mer kilépni a koalíciós bandából, hiszen ez egyenlő lenne egy publikus politikai harakirivel.

Elképzelem, amint Barna és csipet csapata kérleli a (hozzájuk képest) politikai nagykutyákat: lécci-lécci, valami olyant mondjunk majd a mikrofonba, amiből nem az derül ki, hogy jól elvertétek a fenekünket.

És olyat mondtak: a két napos álpárbeszédet követően a koalíciós banda kiadott egy dokumentumot, a tavaly decemberi kormányzási egyezmény mellékletét. Amelyben olyan horderejű határozatok vannak, hogy Vlagyimir Putyin belesápadt, amint elolvasta. Tessék:

1. A kormány tagjai a jövőben nem szidhatják egymást a nyilvánosság előtt, mert különben dádá lesz! (Annyira kíváncsi vagyok, meddig bírják ezt ki és mi lesz, amikor valaki lebunkózza a másikat.)

Hirdetés

2. A miniszterelnök köteles szólni annak a pártnak, amelynek miniszterét kirúgja. Mielőtt, persze. És ezt majd jól megbeszélik. (Ismerve a román politikum bizánci-fanarióta stílusát, ezt időhúzási klauzának nevezném.)

3. A koalíció a jövőben minden hétfőn gyűlést tart, hogy megbizonyosodjék… de uraim, hölgyeim, eddig mi a jóistent csináltak? Hát nem gyülekeztek, hogy megbizonyosodjanak, mérlegeljenek, aggályt fejezzenek ki, javasoljanak, tiltakozzanak, egyezkedjenek?

Úgy vélem, a fenti kitételeket egy ilyen hű, de fontos dokumentumba beírni: nagyon ciki! Továbbá úgy vélem, itt valami erőst bűzlik. Mégpedig az, hogy a jóllakott ovis USR-PLUS-t valahogy ki kellett szerecsenmosdatni abból a latrinából, ahova Vlad Voiculescu (és az uszerista aktivizmus) belelökte. Mert ha nem tették volna, akkor ezek a politikai bunkók esetleg tényleg képesek lettek volna felrobbantani a koalíciót.

Hirdetés
Hirdetés