Jean St'Ay

Hová tűnt a kolozsvári bíró?

2021. április 03., szombat 16:08

Nem a mesebelire gondolok. A kincses város Emil Boc nevezetű polgármesterére. Aki a járványszigorítások előestéjén, ami épp április elsejére esett, szőrén-szálán eltűnt. Mármint a nyilvános térből.

Arra gondoltam, talán április bolondját járatja Kolozsvár népével. Aztán arra is gondoltam (bocsáss meg érte, Istenem!), megszökött a hat órai boltbezárás meg a nyolc órai kapuzárás elől. És most valamelyik zöld zónában csángál kedvére, boltba jár este nyolckor, flasztert koptat éjfél után.

De hát ez nem lehet igaz! Egy kapitány nem hagyja magára a süllyedő hajót! Főleg egy olyan kapitány, aki az utóbbi időben nagy hangon védte a legénység érdekeit. Emlékszem, pár nappal ezelőtt Boc úr még óva intette a kormányt, hogy hátrább az agarakkal, ami a megszorító intézkedéseket illeti. Korábban meg kijelentette: ő márpedig nem játszik az emberekkel, mint macska az egérrel. Ha nincs karantén, az iskolák is nyitva maradnak, pont! Sőt, a megszorítások ellen tüntetőket is védelmébe vette, amikor azt mondta, hogy nem szabad süket fülekkel viszonyulni hozzájuk, mert talán jó megoldásokkal jönnek (a sorok közt az is ott volt, hogy jobbakkal, mint maga Raed Arafat).

Szóval egy ilyen harcos városvezér, aki a járványszigor rettegett hadurával is képes szembeszállni, nem menekülhet el a bekaranténozott városból. Nem hagyhatja sorsára népét! Naponta megnéztem a helyi sajtót, no meg Boc bíró Facebook-oldalát. Az újságban síri csend. A Facebook-on pedig szombat kora délutánig a legfrissebb Boc-bejegyzés arról szólt, mennyire okos város ez a Kolozsvár. Aztán nagy-nagy csend ott is, egészen mostanig, amikor is megtudtuk a derék bírótól, hogy Kolozsvár tisztább lesz, mert mossák az utcákat. (Videóval!)

Na és akkor kedves kolozsvári bíró úr: én megértem azt, hogy a simulékony diplomatikus-fanariotikus máz alatt ön épp annyira kedveli a valódi multikulturalitást, a valódi többnyelvűséget, mint ördög a tömjénfüstöt. Azt is megértem, hogy remek dolog afféle román Csák Máté módjára uralkodni egy város fölött és ilyen értelemben fáj, ha a cséntruból (értsd, Bukarestből) leszólnak, mindegy milyen ügyben. Azt is megértem, hogy ön politikusként igyekszik pragmatikus lenni, sőt, időnként politikai állatként viselkedni (bár utóbbi nem nagyon megy önnek). Szóval, én sok mindent megértek, vagy legalábbis igyekszem.

Egy dolgot nem értek: miután akkora szájjal hadakozott a megszorítások ellen, hogy két lóláb is kilógott alóla belőle, hogy teheti meg, hogy köd-előttem-köd-utánam? Egy magát valamire tartó városgazda ilyenkor odaáll a nép elé, biztat, reményt kelt, megnyugtat, türelemre int, mutatja az irányt, kommunikál. Ez van, emberek, így esett, gyerünk, fogjunk össze, bírjuk ki együtt!

Hirdetés

Ja, esetleg áldott húsvétot kíván az épp ünneplőknek. Akár idegennyevül is…

Aki az ön pozíciójában nem így tesz, nem városgazda. Hanem az a bizonyos mesebeli kolozsvári bíró. Aki megérett arra, hogy eltűnjön. 🙂

(Természetesen előfordulhat, hogy ön azért tűnt el, Boc úr, mert valami nagy Tettre készül. Ez esetben megkövetem önt!)

Hirdetés
Hirdetés