Jean St'Ay

Hogyan lett Jó Orbanból Mordor bán?

2020. december 23., szerda 13:12

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök szépen megsimogatta a kormányalakítgató koalíció három fejét: kösz, fiúk, hogy ilyen villámgyorsan megegyeztetek.

És tényleg: száll fölfelé a diszkófüst, hurrá, habemus kormány! Az elemzők nagy része dicséri Jó Orbant, milyen ügyesen lavírozott a szerteágazó érdekek zászlait hordozó hadtestek között. És nyilván a román nép érdekében. Persze, mert Jó Orban nem olyan. Ő nem ragaszkodik a funkciókhoz. Csak minimum egyhez, jelen esetben a képviselőház elnöki bársonyszékéhez. No de ezen is túl vagyunk, meg a liberális minipuccskísérleten is, amelyet többek közt a másik drága jó ember, a magyarfaló médiából kiemelt Rareș Bogdan mester igyekezett levezényelni. Na nem nyíltan, csak amolyan körüzenet-villámháború formájában. Persze, nem jött össze, mert Jó Orban azonnal körüzenet-ellencsapást hajtott végre, csírájában fojtva el a nemzeti liberális villaforradalmat.

Szóval, van új román miniszterelnök (aki már majdnem volt egyszer, de az utolsó pillanatban lelépett), meg új miniszterek, szépen, ahogy kell. Csakhogy a puccsisták árulónak kiáltották ki Jó Orbant. Elárulta először is a Pártot, amennyiben a koalíciós partnereknek is átengedett pár minisztériumot. (Mert, ugye, a koalíciónak az a lényege, hogy mindenki másnak kuss!) Aztán elárulta a román népet, amennyiben a fejlesztési minisztériumot (jó hely, tele pénzzel) eladta az alkudozások során. És ráadásul kinek? Pont az RMDSZ-nek. Hálló, hát ez már egyenesen hazaárulás! Arról az etnikai pártról van szó, amely harminc éve élősködik a román nemzet testén, közben pedig – ezt még az Ionopot, az Isten is kimondta – a PSD-vel karöltve adogatja ki Erdélyt Orbán Viktornak a pinceablakon át. Arról már szinte nem is merek szólni, hogy az állítólagos Jó Orban elárulta a saját polgármestereit, amennyiben „elfelejtette” a kétfordulós önkormányzati választásokat (amelyet, ugye, szintén az RMDSZ tagad vehemensen), no meg az esélyegyenlőséget, amennyiben az új kormány tagjai között egyetlen nőnemű személy található.

Végül, de nem utolsósorban azon is túl vagyunk, hogy Ionopot, az Isten hathatós segítségével az idei parlamenti választások vesztes pártjai alakítottak kormányt. Hej, hogy habzana a világ sajtószája, a demokratikus kürtök hogy harsognának, ha, teszem azt, Ion Iliescu lenne az elnök (huhh!) és a választási vesztes PSD, AUR és RMDSZ alakítana kormányt. Kiapadna a Duna, Decsebál ismét kardjába dőlne, a rezisztáló szép és fiatal Ság a kormánypalota előtt borulna lángba, valóságos petíciócunami törne ki, talán még a mioricák sem hallgatnának.

És akkor hol is vagyunk? Van kormány, Ionopot, az Isten szája íze szerint, eljött a boldog karácsony, a PSD-t sikerült letaszítani a szószékről (legalábbis pillanatnyilag), idén karácsonykor nem csak a kis Jézus születik meg, hanem a jobbközép, erős, szolidáris Románia is. És az a pillanat is eljött, amikor Jó Orban Mordor bánná változott. A liberális puccsisták mostantól feltehetően csak azzal foglalkoznak majd, mondjuk két jobbközép horog közt, hogyan lehet ezt a hazaárulót valahogy elsüllyeszteni. Aki, ugye, pont úgy lepaktált a magyarokkal, mint a PSD. És nem, nem csodálkoznék, ha például Rareș Bogdan összehaverkodna az AUR-os George Simionnal. A (nemzet)biztonság kedvéért.

Hirdetés
Hirdetés