Jean St'Ay

Ha tehetném, eltiltanám a focitól az UEFA erkölcs-inkvizítorait, rasszizmus miatt

2021. március 10., szerda 15:48

Épp a minap derült ki, hogy a román focitörténet „leghíresebb” bíróját, Sebastian Colțescut mégis elítélte a (nagyon nem tisztelt) UEFA, amiért a Bajnokok Ligája egyik csoportmérkőzésén (PSG versus Basaksehir) bemondta a feketét. Értsd, egy rendkívül feszült pillanatban úgy mutatott rá a vétkesre, hogy „az a fekete”.

Nézzük végig a filmet, nagyon röviden:

1. Colțescu feketét mond, mire kiakad a fél világ, élsportolók, haladár-aktivisták, miniszterek, államelnökök, aki bírja, marja. (Pedig például Black Lives Matter-t szabad mondani. Még. Lehet, a jövőben már azt kell mondani, hogy Afro Lives Matter. Persze csak akkor, ha fehér az ember.)

2. Az UEFA rasszista-nyelvhasználati inkvizítorai szakértői nekiülnek és alaposan mérlegelik a dolgot. Az eredmény: Colțescu nem rasszistául beszélt. (Nem is hittem a szememnek, a nemzetközi tömeghisztéria után.)

3. Az UEFA rasszista-nyelvhasználati szakértői inkvizítorai még rágják egy ideig a fekete csontot, aztán kinyilatkoztatják a végítéletet: a román bíró valóban nem rasszistául beszélt, DE… helytelenül viselkedett! Tetszik érteni? Helytelenül! Tehát mars le a pályáról, egészen a szezon végéig. Ja, menjen csak vele a partjelző is, a biztonság kedvéért. És a tetejébe sportetikai tanfolyamra is elküldiék őket. Teccik érteni? Ahol majd jól megtanítják nekik, hogy kell a felvilágosult európai woke-sportértékeknek megfelelően gondolkodni, beszélni, mozogni, szuszogni.

Hirdetés

Eddig tart a román bíró tragikomikus története. Ami emellett kicsit leseprődött a zöld asztalról: azon a bizonyos mérkőzésen egy török, bizonyos Okan Buruk (történetesen a Basaksehir vezető edzője) azt találta mondani, jó hangosan, hogy: „Az én országomban a románok cigányok.” Igaz, hozzátette, amolyan szívességként: „De én nem nevezhetem őket cigányoknak.” A mondatok mélyetikai elemzésébe most nem megyek bele. Az UEFA döntnökeibe viszont páros lábbal, ugyanis Buruk mestert simán felmentették a cigányozás alól, mégpedig ama értelmezés alapján, hogy (tessék figyelni!) ő csak véleményt nyilvánított, pontosabban megmutatta a sötét román (cigány) bírónak, hogy az ilyen csúnya kifejezéseket kerülni kell. Értik?

Hát, kedves UEFA-inkvizítorok, a én értelmezésemben ti simán rasszisták vagytok. Mert kiszúrtátok a cigány románt, aztán addig csűrtétek-csavartátok a mondataitokat, amíg elítéltétek. A törököt meg bezzeg nem, márpedig az én értelmezésemben Buruk mester azt állította, hogy ő nem nevezheti a románokat cigányoknak, pedig azok. Ennek alapján pedig, ha tehetném, azonnal eltiltanálak benneteket bármely, a focihoz kapcsolódó tevékenységtől. Még otthon sem fifázhattok a számítógépen. A szezon végéig. És hogy melyik szezonra gondolok, azt majd később elárulom.

Hirdetés
Hirdetés