fsandor

A parlamentben leszavazták a „buzitörvényt”, de csak azután, hogy Ursula von der Leyen hazautazott

2021. szeptember 28., kedd 17:54

Dicsérte Szántai kolléga Ursula von der Leyent, hogy milyen kiválóan időzítette bukaresti látogatását a tisztújító PNL-kongresszus utánra. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis egy nappal azt követően hozta az örömhírt Romániának (hogy Brüsszelben jóváhagyták a román helyreállítási tervet, aminek megvalósítására nem kevesebb, mint 29,2 milliárd eurót kap az ország), hogy Florin Cîţu miniszterelnököt megválasztották a PNL elnökének, így von der Leyen már egy kicsivel nyugodtabb Cîţuval és Klaus Iohannissal (már ha Iohannis lehet még nyugodtabb) találkozhatott.

Na de a románok is kitűnően tudnak ám időzíteni!

Alighogy Ursula von der Leyen – vagyis szimbolikusan az EU, minden értékével egyetemben – hétfőn délután kitette a lábát Romániából, kedden a bukaresti parlamentben máris egy hatalmas habostortát dobtak képletesen az Unió képébe.

Az történt ugyanis, hogy a képviselőház döntő kamaraként elutasította a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló törvénytervezetet. Amely azt szabályozta volna, hogy két ember hogyan tudna jogilag rendezett helyzetben együtt élni és végeredményben családot alkotni anélkül, hogy összeházasodna. Ezt egy világszerte elég sok országban alkalmazott megoldás az ilyen helyzetekre.

Csakhogy a román parlamentben a téma piros stoplámpaként világító „buzitörvényként” jelent meg,

és azon ment a vita, hogy miféle dolog (és itt most ájtatosan, égnek emelt szemmel kell kántálni) az ősök igaz ortodox hitét máig a Kárpátok hófödte csúcsai közé emelő Romániában, a tradíciók szent kertjében, Isten Anyjának Virágoskertjében lehetővé tenni, hogy az istentelen, természetellenes viszonyban élő melegek törvényes kapcsolat-lehetőséget kapjanak. Hiába érveltek többen is, hogy de hát a törvény egy csomó jogilag rendezetlen viszonyban élő ember életét könnyítené meg, például a bejegyzett élettársi viszonyban élő nő és férfi könnyebben, jogilag rendezett körülmények között vállalhatna és nevelhetne gyereket. Nem és nem, két ember kapcsolatát csakis és kizárólag vallási szempontból lehet nézni, és ennek fényében a tervezetet le kell szavazni.

És ez lett a túlnyomó többség álláspontja: 229 képviselő elutasította a tervezetet, 57-en mellé álltak, hatan pedig tartózkodtak. Magyar vonatkozás: a szavazáson jelen levő 18 RMDSZ-képviselő közül 13-an a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen szavaztak, 4-en mellette, egy pedig tartózkodott. (Itt megtekinthető a névsor is.)

Hirdetés

Na és akkor a vége:

miben fogadjunk, hogy Románia minden gond nélkül megússza ezt a sunyi húzást,

nem indul semmiféle uniós eljárás ellene? Vagy ha mégis, simulékony román diplomaták majd elmagyarázzák Brüsszelben, hogy ez a dolog Romániában a nemzeti identitás részét képezi, nem lehet csak úgy belenyúlni a hagyományos értékekbe, szóval egy ügyes, halasztgatásokba és ködösítésekbe csomagolt identitáspolitikai érveléssel olyan szépen elbódítják Ursula von der Leyenéket ott a messzi Európában, hogy csuhajja.

És akkor nem tudok nem arra gondolni, hogy ha mondjuk egy másik EU-tagállamban, történetesen Magyarországon történne ilyesmi, hány szólamban süvöltene az európai értékeket védő brüsszeli kórus. Ja, hogy Magyarországon már régóta van bejegyzett élettársi kapcsolat…

Hirdetés
Hirdetés