fsandor

A miniszter Frankenstein-maszkja és bukása, amiről ő valószínűleg nem is tud

2022. január 11., kedd 11:48

Vasile Dîncu védelmi miniszter megbukott.

Bő hat héttel az új, torzszülött koalíciós kormány hivatalba lépése után bukott meg, ráadásul burleszkbe illően, mondhatni, elcsúszott egy banánhéjon.

Az történt ugyanis, hogy január 8-tól, szombattól az országban betiltották a textilmaszkok viselését, mivel gyakorlatilag semmilyen védelmet nem biztosítanak a koronavírus-járványban. Vagyis szombattól csak a – sima, egyszerű, olcsó, bárhol kapható – orvosi maszkokat és a kissé drágább, de a legnagyobb fokú védelmet nyújtó FFP2-maszkokat lehet viselni nyílt és zárt közterületen. Törvényesen, persze, mert törvénytelenül is lehet ugyan, de akkor 2500 lejes pénzbírságot kockáztat az illető.

Na de Vasile Dîncu ugye nem közönséges illető, ő az ország védelmi minisztere, magas rangú politikus, fejes, nagykutya, akiknek ebben az országban mindent szabad. Ő vasárnap, tehát egy nappal a szigorítás életbe lépése után egy fekete textilmaszkban jelent meg egy haditengerészeti ceremónián (a védelmi miniszternek ugyanis egyik fő feladata elegánsan, komor tekintettel nézni ki a fejéből és frázisokat pufogtatni hasonló idióta rendezvényeken).

A média természetesen kiszúrta a törvénytelen maszkviselést és Dîncuból sajtóhír lett, persze nem olyan, amilyet a politikusok szeretnek, hanem a miniszter úrra nézve kedvezőtlen.

Hirdetés

Mire Vasile Dîncu védelmi miniszter úr egy nappal később, vagyis hétfőn délután a Facebook-oldalán állt elő olyan magyarázattal, amitől az agy ledobja a láncot. Azt mondja Dîncu, hogy a szemlélők ne higgyenek a szemüknek, mert a maszkja nem sima textilmaszk, hanem egy textilmaszkra belülről ráragasztott orvosi maszk, amit asszisztensei gründoltak össze neki. Vagyis a kormány egyik tagja azt mondja, nyilvánosan ráadásul, hogy valami táskahordozók kivettek a légmentes csomagolásából egy steril orvosi maszkot, majd – kezükkel jól összefogdosva, mert ezt másképp nem lehet – ráragasztottak egy textilmaszkot, majd átadták a főnöknek. Ő meg – mintha nem a mikrobiológus Alexandru Rafila egészségügyi miniszter lenne az egyik kollégája a kormányban, mintha nem ömlene két éve az összes hírközlő csatornán, hogy az összefogdosott orvosi maszk semmire nem jó – átvette és lazán feltette miniszteri arcára, majd kiállt vele a közvélemény elé. És azt szeretné, higgyük is el, hogy nem utólag, a seggét mentendő fabrikálták neki gyorsan ezt a Frankenstein-maszkot azok a bizonyos asszisztensi kezek.

Ezzel az üggyel most a valószínűsíthető miniszteri hazugság a kisebb gond. A nagyobbik az, hogy a járványkezelést állítólag komolyan vevő és a törvények betartását állítólag elváró kormány egyik tagja megengedheti magának, hogy egy textilmaszknak látszó tárggyal az arcán, törvénysértésnek látszó módon odaálljon, majd utólag magyarázkodjon. Az utólagos magyarázkodás pedig azt bizonyítja, hogy Vasile Dîncu nem érti mi a baj. Hát az a baj, miniszter úr, az Ön baja, hogy Ön éppen megbukott. Bár Ön ebből mit sem érzékel, ez viszont már a mi nagy bajunk.

Hirdetés
Hirdetés