Jean St'Ay

Egy bicskás székely küldöttség bemegy a román parlamentbe…

2020. február 10., hétfő 16:35

Elöljáróban: senkit sem bátorítok, hogy fegyverrel hatoljon be a román parlamentbe. Viszont az alábbi (nem székely) sztorinak azért van egy-két elgondolkodtató tanulsága.

Szóval: a helyszín El Salvador. Oké, elismerem, nem egy fejlett nyugati demokrácia, ahol a nők pisilhetnek állva, a férfiak meg ülve, sőt! Az a baj El Salvadorban (sok egyéb mellett), hogy a gyilkosságok egyik globális paradicsoma. Tényleg tragikus.

De történt, hogy 2019-ben egy 38 éves fiatalember lett az ország elnöke, bizonyos Nayib Armando Bukele Ortez (félig keresztény, félig muszlim), aki többek közt azt ígérte, hogy rövid úton végez a szervezett bűnözéssel és az országot átszövő korrupcióval.

Igen ám, de ahhoz, hogy a karhatalmi szervek megfelelő módon elláthassák a munkájukat, szükségük lenne némi korszerű felszerelésre. Például gépkocsikra, egyenruhákra, megfigyelésre szolgáló berendezésekre, no meg egy helikopter is elkelne.

Ahogy az ilyenkor demokratikus országokban szokás, az elnök és csapata előkészített egy 19 millió dolláros államkölcsönről szóló törvénytervezetet, amelyet aztán a parlament elé bocsátott, megvitatás céljából. Persze, amíg az egész összeállt, eltelt egy jó fél év.

Na de az történt, hogy a salvadori képviselők nagy része úgy gondolta, fölösleges annyit költeni a közbiztonságra. Ezért szépen leléptek a vitáról. És ekkor történt meg a brutális csoda. A rendőrség és katonaság (feltehetően elnöki buzdításra, ami azért stílusos) besétált a parlamenti ülésre, állig fegyverben. De nem lőtte halomra a képviselőket. Nem is vitt el senkit bilincsben. Még csak nem is csapott az asztalra. Csak jelezte, erősen jó lenne megvitatni azt a bizonyos törvénytervezetet. Esetleg a közjó érdekében. De így is lehet mondani: erősen jó lenne, ha a tisztelt képviselő hölgyek és urak végeznék a munkájukat, amiért megfizetik őket.

Hirdetés

Na és most képzeljék el, mi lenne, ha egy kisnyugdíjas delegáció beállítana a román parlamentbe, botokkal, lábasokkal felfegyverkezve, hogy tisztelt képviselő hölgyek és urak, ugyan fejezzék már be végre a pofátlan hazudozást a különleges nyugdíjakról és töröljék már el őket.

Vagy – urambocsá! – egy bicskás székely küldöttség megtenné ugyanezt azzal, hogy tisztelt képviselő urak, miért is van az, hogy önök és az önök elődei 30 éve leszarják a Székelyföldet, maximum időnként adu ászként előrántják, mikor nemzeti biztonsági kockázatot kell sikoltani, mert például választási kampány van.

Képzeljék el, mi lenne…

Hirdetés
Hirdetés