Edgár

De mi az epebajos bánatért megy Klaus Iohannis Szaúd-Arábiába? Öt lej, ha tudja valaki!

2020. február 12., szerda 19:07

Fogózzanak meg!

Adel bin Ahmed Al-Jubeir szaúd-arábiai külügyminisztert fogadta szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államelnök, amely találkozón elfogadta Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd király meghívását Rijádba, a közel-keleti ország fővárosába. A két ország közötti kétoldalú diplomáciai kapcsolat felvételének 25. évfordulója alkalmából a felek hangsúlyozták a politikai és gazdasági együttműködés erősítésének fontosságát bla-bla-bla.

Halkan emlékeztetnék mindenkit, hogy még másfél év sem telt el azóta, hogy Törökország szaúdi nagykövetségén feltehetően a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán megrendelésére meggyilkoltak egy oda hivatalos ügyben betérő újságírót, Dzsamál Hasogdzsit, majd a testét feldarabolva elszállították, ezzel akkora pofont adva a nemzetközi jogoknak, hogy az emberi jogok egyetemes nyilatkozata adja a másikat visszakézből, páncélkesztyűvel.

Az újságíró korábban jóban volt a királyi családdal, ám elkezdte őket bírálni, majd el is hagyta az országot. A szaúdi király által a gyilkosság ügyében felállított nyomozóbizottságot pedig véletlenül éppen a gyilkosság megrendezésével vádolt trónörökös vezette, szóval van baj elég.

Ezek után nem meglepő, hogy a szaúdi király fűt-fát meghívna, csak hogy stabilizálja kissé a diplomáciai kapcsolatait, hiszen, ha egy hivatalos személy elfogadja a meghívását, azzal gyakorlatilag az általa képviselt ország nevében szemet huny a vérlázító gyilkosság fölött.

Hirdetés

De mi érdeke fűződhet Iohannisnak a kiruccanáshoz? Azt reméli, leesik majd nekünk is pár gallon olcsóbb olaj, netán csak a virágzó román juhexport félti?

A legvalószínűbb, hogy mivel az elnököt az előző ciklusa végén sokan azzal szembesítették, hogy gyakorlatilag nem volt az országnak külpolitikája, mert leszarta a diplomáciát, és nem képviselte az országot a fontos külföldi frontokon, most minden lehetőséget megragad, hogy a diplomáciából is kivegye a részét.

Ezért vigyorgott múltkor a Buckingham-palotában az angol királynővel, és ezért megy most Rijádba, ami viszont meggondolatlan diplomáciai ballépés – igaz, a pozíciónkat tekintve, senki sem fogja figyelemre méltatni.

Hirdetés
Hirdetés