Jean St'Ay

Az európai kisebbségvédelem új csúcsra hágott. De nem a nemzeti kisebbségekére

2020. november 13., péntek 14:18

Olvasom, hogy a tisztelt Európai Pártbizottság összedobta az LGBTIQ-közösség védelmét szolgáló ötéves tervét. Amelyben szó van többek között hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről, az azonos nemű élettársi kapcsolatok határokon szivárványosan átívelő elismer(tet)éséről, a szivárványcsaládok védelméről, a szivárvány-migránsok óvásáról, a transz- és interszexuális emberek számára fontos egészségügyi kutatások (feltehetően nem rákkutatásról van szó) támogatásáról satöbbi.

Félreértés ne essék: személy szerint sok mindennel egyetértek. Hiszen annak idején megmondta az Úristen is: szeresd felebarátod, mint tenmagad! A gyűlölet borzalmas, emésztő indulat: elpusztítja a kelyhet, amelyben dúl. Ilyen alapon azzal is egyetértek, hogy például a nem EU-s, de annál haladóbb Norvégiában immár három év börtönnel sújtható bármely bifób és transzfób gyűlöletbeszélő. Értsd: nem csak a homofób gyűlöletbeszélők, ahogy eddig. Persze, az esélyegyenlőség nevében kérném tisztelettel a haladó gondolkodókat, esetleg gondolkodjanak el haladtukban azon is, hogy vajon a heterofób gyűlöletbeszélők (mert ojjé, vannak ám ilyenek is!) nem büntetendők? Vagy a heteróknak most vezekelniük kell évezredes bűneikért?

Na de a tisztelt Pártbizottság ötéves tervére visszatérve: nem tudom kiverni a fejemből azt a szándék szerint rendkívül pozitív hozzáállást, amidőn haladó szellemű egyetemi oktató barátaim, románok, a Facebookon megvédtek minket, magyarokat, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök májusi magyarellenes performansza idején. Határozottan elítélték a performanszot, mert ők elítélnek minden kisebbségellenes, vagyis melegellenes, transzellenes, magyarellenes megnyilvánulást. Most már tényleg örvendek, hogy a nemzeti kisebbségeket – így bár – megvédendőnek tartják a haladó román gondolkodók.

Az Európai Pártbizottságtól viszont ezt kérdezném: ugyan összegyűlt bár egymillió erre vonatkozó aláírás az uniós tagállamok bár egynegyedében? Mert a nemzeti régiók védelme érdekében elindított polgári kezdeményezés ügyében az egymillió aláírás megvan, és a kétmillió aláírás is szinte. Esetleg nem kéne a tisztelt pártbizottsági elvtársaknak egy nemzeti régiós ötéves tervvel is előállni? Például az esélyegyenlőség nevében. Hiszen ezekben a régiókban is kisebbségek élnek. Igaz, nem feltétlenül LGBTIQ-alapúak. De attól még kisebbségek, hát lám, még a leghaladóbbak is besorolják őket a többi tiszteletre méltó kisebbség mellé.

Kedves Elvtársak! Schatzi Kameraden! Dearest Comrads! Kíváncsian várom tehát a nemzeti régiós, kisebbségvédelmi ötéves tervet, a határozott nyilatkozatokat. És főleg a tetteket. Mint Vladimir és Estragon Godot eljövetelét.

Hirdetés
Hirdetés