Jean St'Ay

Az „afroafrikai” „fekete” és a „román” „tyúktolvaj” esete a nyelv(boka)játékkal

2021. január 20., szerda 14:15

Talán emlékszik még a nyájas Olvasó a tavalyi évzáró mega-sportbotrányra: a román Sebastian Colțescu játékvezető „feketézése” miatt leállt a Paris Saint Germain – Basaksehir mérkőzés a Bajnokok Ligája csoportkörében. Colțescu feketének nevezte a törökök kameruni másodedzőjét, Pierre Webót, mire a bili rendesen kiborult, egymást követték a rasszizmust kiáltó nyilatkozatok, fejtegetések, bizonygatások, nyelvtörők, megszólaltak a sportolók, nyelvész professzorok, politikai elemzők, miniszterek, államelnökök… értjük mi, nagyon súlyos dolog ez!

Igaz, voltak olyanok is – persze, kevesen, és nem is üvöltöztek hangosan, továbbá nem követelték autodafista dühhel a bíró azonnali és nyilvános máglyahalálát –, akik szerint dehogy volt ez rasszizmus. Például Bölöni László, a legendás erdélyi magyar edző, aki el is magyarázta, miért lufi az egész Colțescu-ügy.

Nos, alig egy hónap telt el az incidens óta, és a kósza hírek szerint maga Bölöni László keveredett hasonló ügybe, az athéni Panathinaikósz vezetőedzőjként. Történt a minap, hogy csapata az Árisz Szaloníki ellen lépett pályára a Görög Szuperligában. És ahogy az a fociban oly gyakran lenni szokott – érdekes, hogy ezek a sportemberek üvöltenek, köpködnek, rugdosnak, káromkodnak, mezt tépkednek, ám bizonyos helyzetekben úgy tudnak sikoltozni, mint jó gazdasszony a konyhaasztalon, ha betéved egy egérke –, nőtt a feszültség a pályán meg a szélén. Mert a bíró nem így ítélt, hanem úgy. És Bölöni László (a kósza hírek szerint) bekiabált, hogy… mindegy is, mit, nem tudjuk, bár sejtjük, hogy nem az időjárásról kívánt beszélgetni a bíróval. Aztán, szintén a kósza hírek szerint, a szünetben összeveszett az Árisz egyik hivatalosságával. Melynek során állítólag ez a hivatalosság azt mondta Bölöninek, hogy: Te román tyúktolvaj!

Na és akkor, ha mindez valóban így történt, hadd tegyek fel pár kérdést:

1. Leállt a Panathinaikósz – Árisz mérkőzés?

2. Felszólalt-e az ügyben Klaus Iohannis álkisebbségi államelnök, mint annak idején Erdogan?

Hirdetés

3. Vérét akarta-e venni a tyúktolvajozó török hivatalosságnak a román származású francia sportminiszter?

4. Bonyolódtak-e hosszas nyelvbokajátékokba nyelvészek, professzorok, elemzők és kultúrhéroszok?

A válasz mindegyik kérdésre: nem. És hogy miért nem? Olyan egyszerű: a románozás, magyarozás avítt, ásatag, 19. századi, tehát törlendő álprobléma. Akik ilyesmivel foglalkoznak, nem értik az új idők feketéző, transzozó, egyebező új szavát.

Persze, ha Bölöni László történetesen fekete nem-fehér lett volna (csak a nyelvjáték kedvéért) és a másik dühös ember sötét tyúktolvajnak nevezte volna, na, akkor lenne ebből az ügyből is világszám. Még talán Joe Biden is ejtene egy idevágó könnycseppet, két másik között. Így azonban nem az, legalábbis haladó ideológiailag. Csak egy vidéki tyúktolvajlás.

Hirdetés
Hirdetés