pazs

A lockdown hozza el a rég várt regionalizálást?

2021. március 23., kedd 16:35

A cím nem ironikus, nem arra utalok vele, hogy a járványhelyzetben végül minden régió magára zárja az ajtót, és megvalósul az autonóm karanténok romániai szövetsége.

Sőt, éppen ellenkezőleg.

Úgy tűnik, a járványszigor közepette egyes helyi politikusok számára kezd felértékelődni az a regionális autonómia, amellyel nem rendelkeznek.

Jó, mégiscsak ironikus a cím.

Alin Tișe, Kolozs megye tanácselnöke indulatos Facebook-bejegyzésben állt ki a regionalizálás és decentralizálás sürgető fontossága mellett, és kelt ki Bukarest diktátumpolitikája ellen. Derék dolog ez.

A megyefőnök dühből sarjadzó regionalista fordulatát az váltotta ki, hogy a katasztrófavédelemért (ez de szép szó!) felelős belügyi államtitkár felülbírálta a Temes megyei járványügyi hatóság döntését, és továbbra is karanténba vágta a Bánság fővárosát.

„A COVID-19 elleni harc istenei, az abszolút igazság bukaresti birtokosai aberrált döntéseket erőltetnek, anélkül, hogy figyelembe vennék a helyi, társadalmi és gazdasági valóságot. Ennek az országnak sürgősen szüksége van a decentralizálásra és a regionalizálásra!”

– fakad ki Kolozs megye első számú választott politikusa.

Függetlenül attól, hogy mi a véleményünk a temesvári vesztegzárról (nekem nagyjából ez: azáltal, hogy kérlelhetetlen szigorral sújtanak le a helyi járványhelyzetet többé-kevésbé becsületesen felmérő és kommunikáló önkormányzatokra, az országos hatóságok azt üzenik, hogy kifizetődőbb elsunnyogni a valós adatokat), az efféle Bukarest-ellenes határozottság, kivált egy kolozsvári román notabilitás részéről, melengetheti az erdélyi szívet.

Hirdetés

Mondhatnám, hogy én már csak egy kávét kérek.

Aztán, mielőtt belekortyolnék, az eltartott kisujjam megáll a levegőben.

Eszembe jut ugyanis, hogy Kolozsvár és a megye urai nem először fejelnek össze az elnyomó bukaresti központtal, legutóbb azért keltek ki a képükből, mert a kormánykoalíciós egyezkedések következtében RMDSZ-es főispánt neveztek ki a nemes vármegye élére; és mindennek megakadályozása végett nem átallottak nyíltszíni politikai zsaroláshoz, illetve a legótvarabb, Funar-ízűen uszító magyarellenes demagógiához folyamodni.

Hirtelen felrémlett előttem, milyen is lehet az a regionális autonómia, amelyet Tișéék szeretnének. Szabad Erdély, szabad Bánság, de magyarok és egyéb kisebbségi alkalmatlankodók nélkül.

Nehezen lehet elhessegetni a gyanakvást, hogy ez a harsány főváros-ellenesség valójában a vidéki liberális kiskirályok hatalmi ambícióinak zavartalan kiélését szolgálja: hadd ne üssék bele a mitikák az orrukat a mi bizniszeinkbe.

A regionalista poszt kommentelői között akadnak olyanok, akik már továbbgondolják a dolgokat, és valóságos tartományi önállóságot vizionálnak, saját kormányzóval és parlamenttel, német mintára egy szövetségi köztársaság keretein belül. Egyetértek velük.

És attól tartok, csalódniuk kell.

Hirdetés
Hirdetés