gycsaba

A liberálisok addig kavarták a torzszülött koalíció moslékát, hogy a végén még a párt is belefullad

2021. november 22., hétfő 17:00

A kormányalakítási kutyakomédia ma (látszólag) véget ért, végig kellett néznünk egy hosszú hetekig tartó blöffölést, kakaskodást, aztán egy olyan kaliberű köpönyegforgatást, amilyet csak a román politika tud produkálni.

Hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hogyan fog együttműködni a kismilliószor elátkozott, az ország összes létező problémájáért okolt – sőt, Erdély kiárusításával is megvádolt – ellenségével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az egyelőre a jövő zenéje, viszont most

úgy tűnik, a liberális párt hamarosan darabjaira hullhat a politikai kényszerházasság miatt.

A belső krízis nem ma kezdődött: mint tudjuk, a PNL korábbi elnöke és korábbi kulcsfigurája, Ludovic Orban és pár támogatója már korábban jelezte, hogy levetik a sárga mezt és távoznak a hajóról – Orban ma egyenesen azt nyilatkozta, a PNL ezennel elhalálozott, egy ágyban a PSD-vel –, de hétfőn a liberálisok két vezető politikusa, Raluca Turcan és Dan Motreanu is verni kezdte az asztalt, Florin Cîțu pártelnök lemondását követelve, mintha csak ma ébredtek volna fel, hogy

„basszus, mit tettünk, kollektíve arcon köptük a vörös pestist gyűlölő választóinkat”.

Az említett későn ébredők szerint az alig két hónappal ezelőtt a párt élére megválasztott Cîțu „letérdelve tárgyalt a PSD-vel”, majd hazugnak és felelőtlennek nevezték a saját főnöküket. Turcan szerint hiába figyelmeztette felettesét arra, hogy a hónap végén a nyugdíjak kifizetésére sem jut pénz, Cîțut csak az érdekelte, hogy a számok jól mutassanak a Facebookon.

Érdekes egyébként, hogy ugyanezek az első vonalas liberális politikusok korábban végig tapsikoltak annak a Florin Cîțunak, aki a szemük előtt vezényelte le ezt az egészen elképesztő pálfordulást, nyilván (a felfüggesztése miatt is aggódó) Klaus Iohannis államfő utasítására. Ne felejtsük el, hogy két hónappal ezelőtt, a pártkongresszuson még Cîțu is okádta a „toxikus PSD-t”, de hát azóta változtak az idők.

Hirdetés

Hogy mi a tanulság? Beszéljenek a számok: egy friss felmérés szerint, ha vasárnap választásokat tartanának Romániában, a PSD 38 százalékot kapna, míg a PNL már 18 százalékocskára csökkent. Itt tart ma a Iohannis által navigált liberális hajó, melynek legénysége

valójában soha egy pillanatig sem tudta elhitetni, hogy a PNL bármiben is különbözik az ősellenségnek csak kampánycélokból kikiáltott PSD-től.

Ugyanolyan elvmentes lépéseket produkáló, erkölcstelen, hosszú távú stratégiákat felmutatni képtelen, hataloméhes alakulat a liberális párt is. S ami a legijesztőbb talán, hogy alternatíva sincs, és nem is lesz az elkövetkező években. Ilyen az ország, ilyen a termés.

Hirdetés
Hirdetés