Edgár

A 37 millió védőmaszk esete a hagyományos oktatással

2021. január 29., péntek 16:39

Azt mindenki tudja, hogy az új oktatási miniszter, Sorin Cîmpeanu nagyon is hagyományosoktatás-párti, hiszen már a mandátuma legelején leszögezte: elsődleges célja, hogy az óvodák és az iskolák mihamarabb újranyissanak. Ezt persze részben a társadalmi nyomás is indokolja – nem véletlen, hogy korábban mindenki megnyugtatására Iohannis is bejelentette: a sulik valószínűleg újranyitnak a második félévtől –, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, mennyire katasztrofális volt az előző, online félév.

Nemrég derült ki ráadásul, hogy az első félévhez képest gyakorlatilag megduplázódott azon rászoruló diákok száma – így már több mint félmillióan vannak –, akik bevallásuk szerint nem tudtak részt venni az internetes suliban, mert nem volt hozzá eszközük. Hiába vert hát el az állam elképzelhetetlenül sok pénzt azokra a táblagépekre, amelyeket nekik szántak, a helyzet látszólag egyre rosszabb.

Így Cîmpeanunak nincs is nagyon más választása, mint erőltetni a sulik újranyitását, és reménykedni, hogy a járványszámok majd megengedik ezt. (Végső döntés néhány nap múlva, február 2-án születik.)

Most például azzal állt elő, hogy az iskolák fel vannak készülve az újranyitásra, mivel van raktáron 37 millió maszk, így mindenki kap majd ingyen. Ezenkívül háromnaponta ellenőrizni fogják, hogy állnak a romániai oktatási intézmények fertőtlenítőszerek terén.

Hirdetés

Nem akarunk rosszak lenni, de az eurómilliókat elemésztő, és eléggé eredménytelen táblagép-beszerzések után – úgy tűnik – itt az újabb pénznyelő. Lehet tippelni, hány hétre lesz elég ez a – most még – soknak tűnő 37 millió maszk. A rendszerszintű problémák ugyanis sajnos a társadalomba is leszivárognak, így könnyen meglehet, hogy egykettőre lába kél annak a sok maszknak (pedig hát a maszknak nincs is lába).

Ez az igazi „hagyományos oktatás”. Bár ne legyen igazunk…

Hirdetés
Hirdetés