Edgár

30 éves a román alkotmány, és a torzszülött koalíció máris szanaszét módosítaná az egészet

2021. december 06., hétfő 18:33

Van ez az alapvetően ellenzéki pártokból összetákolt kormánykoalíció, amiben az is benne van, akinek kívül kéne lennie. Ez már önmagában muris, bár tény, hogy ezzel elsöprő többségük van a parlamentben, ami akár arra is elég, hogy alkotmányt módosítsanak.

Amit meg is tennének szíves-örömest, csakhogy minden koalíciós tag a saját szájíze és érdekei szerint, így kérdés, hogy mi lesz belőle.

Mert hogy most van a román alkotmány elfogadásának 30. évfordulója. Amiről a parlamentben meg is emlékeztek, és mindenki elmondta, szerinte hogyan kéne átírni az egészet.

Marcel Ciolacu PSD-elnök, egyben a képviselőház elnöke szavaival élve azért, hogy a mai társadalom igényeit tükrözze, amit nyilván úgy kell érteni: azért, hogy az ő igényeiket tükrözze. Mert ő úgy vélte, hogy korlátozni kéne az államelnök jogkörét, különösen a miniszterelnök kinevezésére vonatkozó részét, és szabályozni a bizalmatlansági indítványok körüli dolgokat.

Ezt nyilván azért szeretné a PSD, mert a PNL-hez húzó Klaus Iohannis elég sokszor beleköpött a levesükbe az eddigi másfél mandátuma alatt: hiába kapták például a szocdemek a legtöbb szavazatot a tavaly decemberi választásokon, a nagyfőnök csak addig mesterkedett, amíg egy jobbközép koalíciót tolt a hatalomhoz, Florin Cîțu vezetésével. És miután a jobbközép koalíció tagjai annak rendje és módja szerint összevesztek, és bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a Cîțu-kabinetet, a nagyfőnök tovább mesterkedett a háttérben, aminek következtében hónapokig nem volt kormányunk egy igen válságos időszakban, most meg itt van ez a torzszülött koalíció, és igazából még mindig nem tudjuk eldönteni, hogy ez hozadék vagy deficit.

Hirdetés

Ezzel szemben Florin Cîțu, a PNL és a szenátus elnöke már 16 éves kortól megengedné a polgároknak, hogy szavazzanak. Ezt nyilván azért, mert az általa (Cîțu) és pártja által oly gyakran hangoztatott (de valójában nem képviselt) liberális értékekre sokkal fogékonyabbak a fiatalok, a felmérések szerint mélyrepülésben lévő PNL szavazótáborára meg igencsak ráférne a vérfrissítés.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője szerint úgy kell módosítani a dolgokat, hogy a nemzeti kisebbségek végre a román állam tényleges alkotó részeivé váljanak, de az RMDSZ-re kábé annyira szoktak figyelni a nagykutyák, mint nőszövetségi nagymama az óvszerreklámra.

Van tehát a riadt beteg (az alkotmány) aki fölött azon vitáznak a sebészek, hogyan kéne felvágni. Csak nehogy belehaljon szegény a műtétbe…

Hirdetés
Hirdetés