Lemondott a dévai kórház vezetése miután a kimerült alkalmazottak kifakadtak

Az egészségügyi miniszter odautazik, hogy tisztázza a helyzetet. Elképzelhető, hogy Déván is katonai felügyelet lesz.

Hirdetés

Lemondott a dévai kórház vezetése: mind a kórházmenedzser, mind az orvosigazgató bejelentette, hogy távozik – erősítette meg a sajtó értesülését a Hunyad megyei prefektus. A kórházban nagy nyomás nehezedett az alkalmazottakra, mivel hat orvos is megfertőződött, ezért március 29-én kéthetes karantén alá helyezték az intézményt. Csakhogy míg az alkalmazottak nem mehettek haza, továbbra is felvették az újabb fertőzésgyanús eseteket. Kevesebb orvossal még több munkát kellett elvégeznie a személyzetnek. A kórház szakszervezete hétfőn levelet intézett az egészségügyi és a munkaügyi miniszterhez, melyben arra panaszkodtak, hogy a vezetőség „abúzust” követett el, mert a végkimerülésig túlóráztatta a karanténba zárt alkalmazottakat.

A levélben emlékeztettek, hogy a beutaltakat és a személyzetet is tesztelték, így sikerült elkülöníteni azokat akiknek pozitív lett a teszteredményük azoktól, akik nem fertőződtek meg. Ezt követően a dévai kórház visszatérhetett volna a munkaügyi törvények betartásával a normális kerékvágáshoz, de erre nem került sor. A vezetőség nyomást gyakorolt a személyzet egy részére, hogy végigdolgozzák a két hetet, míg a kórház továbbra is fogadott új betegeket. A szakszervezet azzal fenyegetőzött a levélben, hogy az egészségügyi alkalmazottak meg fogják tagadni a munkát, ha nem találnak megoldást a visszaélés megszüntetésére, nem normalizálják a munkaprogramot, és nem engedik meg a személyzetnek, hogy elhagyják a kórházat.

A Hunyad megyei prefektus egyeztetett a helyzetről Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, akik szerint egy olyan személyt kell találni a kórház vezetésére, aki hiteles tervvel áll az orvosok elé. Felmerült az is, hogy a kórház vezetését – ahogyan Suceaván történt – átvegye a katonaság, de a végleges döntés még nem született meg.

A koronavírus-fertőzöttek számára kijelölt kórházban jelenleg 105 beteg tartózkodik, hétfőn újabb 26 páciens érkezett. A prefektus arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben továbbra is ilyen ritmusban érkeznek az új betegek, a kórház nem lesz képes tartani a lépést.

A kórházban az alkalmazottak rendelkeznek felszereléssel, de a gyógyszerekből kezdenek kifogyni.

Hirdetés