Lélektani határt léptünk át az intenzív osztályon, beértünk a járványügyi lazítások finisébe

A héten akár el is érhetjük a miniszter által emlegetett célt.

Hirdetés

Végre 1000 alá csökkent az intenzív osztályon lévő betegek száma, 994-en vannak jelenleg kritikus állapotban.

Ez azért olyan fontos, mert ha ez a szám az eddigi ütemben csökken tovább, akkor a jövő héttől akár már az első járványügyi lazításokban is reménykedhetünk. A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila pénteken ismét emlékeztetett rá, hogy az első ilyen intézkedésekre akkor kerülhet sor, amikor az intenzív osztályok telítettsége a felére csökken, vagyis 900-nál kevesebb embert kell ide beutalni.

Azután nem kell majd az utcán maszkot viselni, ez csak ajánlás marad, lemondhatnak a nyitvatartási korlátozásokról a boltok és vendéglátóhelyek esetében, utóbbiak pedig 30 helyett immár 50%-os kapacitással működhetnek. Sőt a plázába is be lehet majd menni zöld igazolás nélkül.

Az iskolákban viszont Rafila szerint marad a maszkviselés, amíg az omikron a közösségi terjedés fázisában van, márpedig abban van, hiszen pénteken még mindig 8 974 új fertőzöttet regisztráltak.

Szerencsére ez a szám is folyamatos csökkenésben van, úgyhogy jól alakulnak a dolgok.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában egyébként 115 új haláleset történt, és 5 korábbit is a mai jelentésben rögzítettek.

Közülük 102-en oltatlanok voltak.

Az ukrán menekültek hozzáférnek a román egészségügyhöz

Alexandru Rafila pénteken arról is beszélt, hogy az a csaknem 7000 ukrán állampolgár, akik jelenleg nálunk tartózkodnak az orosz fenyegetés miatt, nem marad egészségügyi ellátás nélkül. Az egészségügyi miniszter szerint van egy régebbi, de érvényes megállapodás a két ország között, amely alapján az ukrán állapolgárok  ilyen esetben maradéktalanul hozzáférnek a romániai orvosi szolgáltatásokhoz azalatt a 90 nap alatt, amennyit hivatalosan az országban tölthetnek. Akik menedékjogot kérnek, és kapnak, azok természetesen a továbbiakban is a román állampolgárokhoz hasonló mértékben élvezhetik az egészségügyünk szolgáltatásait. Egyelőre azonban nincs nagy tolongás a menedékjogi kérelmek osztályán, mindössze 11 ukrán állampolgár folyamodott eddig menedékjogért.

Hirdetés