„Legyen szíves, rúgjon ki engem!” – kérte a belügyminisztert a prefektus, aki nem akar tarzanosdit játszani a medvékkel

Szóhoz sem jutunk, olyan magasröptű eszmecsere zajlott ma le a belügyminiszter és a Beszterce-Naszód megyei prefektus között.

Hirdetés

„Legyen szíves, rúgjon ki engem is!” – kérte a Beszterce-Naszód megyei prefektus, Ovidiu-Victor Frenţ a belügyminisztertől arra hivatkozva, hogy a menesztett Hargita megyei kollégájához hasonlóan kezelte volna az elgázolt, majd 18 órán át szenvedni hagyott medve ügyét. Persze, nem kegyetlenségből, hanem azért, mert mást nem tehetett volna.

A prefektus azt javasolta, hogy a töröljék el a nagyvadak kilövésére vonatkozó tilalmat, mert ez okozza a problémát, mellyel a legtöbb megyében szembesülnek a kormánymegbízottak. Vannak emberi áldozatok, ugyanakkor járulékos áldozatok is – ki más, mint a Hargita megyei prefektus. Frenţ annyira szolidáris vele, hogy azt kérte: ha kollégájának távoznia kell, akkor őt is rúgják ki.

A kérés komolyságához képest a prefektus meglehetősen vicces kedvében volt a prefektusok videóértekezletén, ugyanis azt mondta: a prefektusoknak Sandokánná vagy Tarzanná kell változniuk ahhoz, hogy a medvéket elaltassák, ugyanis senki sem mer a sebzett állatok közelébe menni.

Marcel Vela belügyminiszter azzal reagált, hogy nem kell Sandokánná vagy Tarzanná változni, csak be kell tartani a törvényeket és tisztázni kell a hatásköröket. Jövő évtől kezdeményezik, hogy a csendőrség is használhasson altató lövedékeket arra az esetre, ha nincs állatorvos a közelben és sürgősen közbe kell lépni. Vela azt is igyekezett tisztázni: a Hargita megyei prefektust azért rúgták ki, mert nem volt korrekt a belügyminisztérium egyik államtitkárával, akinek azt állította, hogy nem volt tudomása a szombati medvegázolásról.

A magasröptű eszmecsere kapcsán csak azt tudjuk megállapítani: elég nagy baj, hogy ezeken az urakon múlik a medvekérdés megoldása.

Hirdetés