Lebuktatnák a román politikában terpeszkedő egykori szekusokat és utódaikat

Darázsfészekbe nyúlt a PSD, amikor szekus vádakkal dobálózott a gazdasági miniszter elleni egyszerű indítványban. Az indítványt is leszavazták, a vádaskodás is visszájára sült el.

Hirdetés

Ahogy várható volt, leszavazta a szenátus a szocdemek Claudiu Năsui gazdasági miniszter menesztését követelő egyszerű indítványát, mely semmi másra nem volt jó, mint egy kis tét nélküli kakaskodásra. Az egész szót sem érdemelne, ha az USR-PLUS tárcavezetője válaszképpen nem állt volna elő egy érdekes törvényjavaslattal, mely nyilvántartásba venné az egykori Securitate még élő ügynökeit és leszármazottaikat, egészen harmad fokig. Persze, kifejezetten azokat buktatnák le, akik közéleti szerepet töltenek be a román politikában, miközben apjuk, nagyapjuk vagy dédapjuk szekus volt. A javaslat szerint a regisztert a nyilvánosság számára is elérhetővé tennék, összeállítása pedig a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) adatai alapján történne.

Năsui a plénum előtt azt mondta, éppen az ellene benyújtott egyszerű indítványban olvasta, hogy a PSD szekusok nélküli közéletet szeretne, tulajdonképpen innen jött a törvénykezdeményezés ötlete. A PSD nagyon mellé lőtt, amikor azzal vádolták meg a tárcavezetőt, hogy családja kapcsolatban állt a Securitatéval, mint kiderült ennek éppen az ellenkezője igaz. Több felmenőjét is üldözték a kommunisták, nagymamáját Máramarosszigeten be is börtönözték, mert segítette az ellenállókat.

A törvényjavaslat nem sért nemzetbiztonsági kérdéseket, alkotmányossági kifogást sem lehet ellene emelni – mondta Năsui, aki elvárja, hogy mind a PSD, mind az AUR támogassa a kezdeményezését, miután mindkét párt dobálózott már szekus vádakkal az USR-PLUS irányába.

Innen fog érdekessé válni a történet. Már ha sikerült megszavaztatni a törvényt.

Hirdetés