Lassan benő minket az erdő, mi mégis bedőlünk a falobbinak, és elhisszük, hogy lopják a zöld aranyunkat

A környezetvédelmi miniszter szerint nincs semmi baj. És jó lesz minden.

Hirdetés

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy keddi sajtótájékoztatón elmondott egy történetet arról, hogy bár az utóbbi időben „egy agresszív kampány” megy a közösségi médiában arról, hogy míg a lakosságot otthonaikba zárják a szükségállapot miatt, addig úgy lopják ki az országból a fát, mint Marci Hevesen, valójában ebből semmi sem igaz.

Ők leellenőrizték a képeken látható kamionokat, legalábbis amit lehetett, és arra jutottak, hogy azok egytől egyig törvényes farakományok voltak.

A miniszter szerint ennek az „agresszív kampánynak” köszönhetően az emberek valahányszor elsuhanni látnak egy teherautó fát a román utakon, kapásból arra gondolnak, hogy ez csakis illegálisan kitermelt fa lehet, amelyet sutyiban adtak el valakik Hanséknak, pedig ez korántsem így van.

Sőt a miniszter továbbmegy: ha számszerűen nézzük, Románia faimportőr és nem -exportőr, akármit okostojáskodnak össze ezek az álhírterjesztők az erdOmentOk csoportban a Facebookon, mert az országos statisztikai hivatal adatai szerint hazánk 2019-ben csak százezer tonna rönköt exportált, és nyolcszor annyit, azaz nyolcszázezret importált. (Mondjuk ebbe az illegálisan kilopott famennyiséget nem hiszem, hogy beleszámolták.)

A miniszter szerint naponta legalább hatezer kamion szállít legálisan fát az országban, sőt, ha beleszámoljuk azt is, hogy egy rönk általában két fuvar útján ér célba, mert először egy lerakatba hordják le az erdőből, akkor ennek akár a duplájáról is beszélhetünk.

Hirdetés

Costel Alexe végül ledobta az atomot a rémhírterjesztőkre, amikor elmondta: 1990 óta az ország erdős területei 200 ezer hektárral NÖVEKEDTEK.

Szóval a fák el akarják venni Erdélyt. Vegyen egy fejszét, itt háború lesz!

Hirdetés