Közpénzből dagad a szülői kebel: ezek a politikusok juttatták jól fizető állami álláshoz csemetéjüket

Az sem számít, ha a gyerek végzettsége nem passzol, a lényeg, hogy betonbiztos és jól fizető pozíció legyen.

Hirdetés

Van a Digi 24 hírcsatornán egy kampánysorozat, mely a közszféra visszásságait mutatja be, kezdve a közpénzen lébecoló állami alkalmazottakkal, illetve a pénznyelőként működtetett, teljesen felesleges hivatalokkal, folytatva a sort az „élet iskolájában” tapasztalatot szerzett kórházigazgatókkal. Természetesen nem hagyhatóak ki a sorból a „pilások” sem, akik érdemtelenül, ismeretség révén jutottak jól fizető állásokhoz. A sorozat legutóbbi részében az ebbe a kategóriába tartozó politikusi csemeték kerültek sorra, akik egy külön érinthetetlen kasztot képviselnek az állami szférában.

Amióta világ a világ, létezik a jelenség: a befolyással rendelkező, hatalmi pozícióban lévő személyek mindig is arra törekedtek, hogy fényes jövőt biztosítsanak gyermeküknek. Mintha csak erre találták volna ki az állami apparátusban létrehozott különféle tanácsadói pozíciókat, melyek többségét olyan személyek foglalják el, akiket szívességből el kellett helyezni valahol.

Öt ilyen esetet mutat be a Digi 24, melyekben közös, hogy befolyásos szülők gyermekeiről van szó, mindannyian úgy érzik, hogy gyermekük a legtehetségesebb a világon, ezért megérdemli, hogy jó állása legyen.

  1. Laurenţiu Leoreanu parlamenti képviselő (PNL) fia például a védelmi minisztériumban tanácsadó. Akkor alkalmazták, amikor a PNL kormányra került, először a gazdasági minisztériumhoz. Mivel a a Katonai Műszaki Akadémián tanult, részmunkaidőben mérnöktisztként is alkalmazták a védelmi tárcához. Leoreanu büszke a fiára, úgy fogalmazott: ha egy szamarat akarsz a vásárban eladni telivérként, akkor megremeg a hangod, de ha egy nemes vérű lovad van, akkor igazán büszke lehetsz.
  2. Florin Iordache volt igazságügyi miniszter, aki leginkább az „altă intrebare” (más kérdés) performanszáról maradt emlékezetes, a lányát nyomta be a Román Nemzeti Bank egyik pénzes pozíciójába. Előtte a külügyi tárcánál dolgozott. Iordache sértődötten reagált a feltételezésre, hogy esetleg köze lenne a lánya munkájához, mondván, a politikusok gyermekeinek is dolgozniuk kell valahol, és a versenyvizsgák mindenki számára átlátható módon zajlanak le az állami szférában (ez egyébként nettó hazugság – szerk. megj.).
  3. Ha már versenyvizsga: itt van Marcel Ciolacu PSD-elnök unokájának esete, aki idén tavasszal vizsga nélkül került a Román Kulturális Intézethez, tanácsadói pozícióba, majd az intézet egyik programirodájába delegálták, persze szintén vizsga nélkül. Ciolacu azt nyilatkozta ezzel kapcsolatosan, hogy nem tette meg reptérigazgatónak vagy kórházmenedzsernek, Andreea ugyanis művész, aki tízessel zárta a rendezői és fotóművészeti egyetemet, számára tehát ideális munkahely Román Kulturális Intézet.
  4. Andreeához hasonlóan jeles tanuló volt, Ruxandra Ţuţuianu, Adrian Ţuţuianu volt védelmi miniszter lánya is, aki jó néhány éve a fővárosi önkormányzat jogi tanácsadója. A betonbiztos állást apja szerint megérdemli, mert tanulmányait mindvégig komolyan vette, Brüsszelben is tapasztalatot szerzett és versenyvizsga útján kapta meg az állást.
  5. Végezetül erre a listára kívánkozik Andreea Arcan Apostol, Emilia Arcan PSD-s szenátor lánya is. Őt közvetlenül a Tudose-kormány megalakulása után, 2017-ben nevezték ki a Közalkalmazottak Országos Ügynökségéhez, alelnöki pozícióba. Karrierje az ügynökségnél addig tartott, amíg a PSD volt kormányon, a nemzeti liberálisok azon nyomban menesztették, amikor hatalomra kerültek.

A sor még egészen biztosan folytatható lenne.

Hirdetés