Kötelezően tesztelik a be nem oltott egészségügyi dolgozókat. A teszteket persze várhatóan ők fizetik

Hiszen a betegek egészsége a legfontosabb. Na meg az államkasszáé is.

Hirdetés

Bár a koronavírus elleni oltási kampány decemberben az egészségügyi dolgozók oltásával rajtolt, és meglehetősen sok orvost, ápolót, betegszállítót és mentőt sikerült is védetté tenni a kór ellen, valamiért akad néhány olyan egészségügyi alkalmazott is, aki nem vette fel a vakcinát.

Márpedig ez igencsak kockázatos, hiszen rendszerint ők az elsők, akik kapcsolatba kerülnek a különböző betegségekben szenvedő emberekkel, így fennáll a veszély, hogy megfertőzik az egyébként is megromlott egészségi állapotú pácienseket.

Erre a dilemmára dolgozta most ki a megoldást az egészségügyi minisztérium: a rendelet értelmében kötelezően tesztelni fogják azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatták be magukat.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter szerdán este elmondta, a tervezet szerint, amelyet hamarosan nyilvános vitára bocsátanak, majd a kormány elé kerül elfogadásra, a kötelező tesztelés gyakoriságának meghatározásakor figyelembe veszik majd azt is, hogy az illető megyében mekkora a fertőzési ráta.

A miniszter nem finomkodott: minden érintett figyelmét felhívta, hogy a páciensek egészsége a legfontosabb, ezt pedig minden, a betegekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozónak tudomásul kell vennie.

Hirdetés

Azt is megjegyezte, hogy az oltások rendkívül biztonságosak, ráadásul ingyenesen hozzáférhetők.

Így aztán – mivel a páciens a legfontosabb – az egészségügyi dolgozók választhatnak: vagy beoltatják magukat ingyenesen, vagy rendszeresen tesztet végeztetnek.

A tesztet viszont a törvényhozói szándék szerint természetesen a saját zsebükből kell majd kifizetniük.

Hirdetés