Kolozsvártól egy órányira épülhet meg az ország leghosszabb sípályarendszere

A mesebeli Vigyázó-hegység keleti lejtőjén a tervek szerint 9 hónapig tarthat a síszezon.

Hirdetés

Egyelőre gyerekcipőben jár az ötlet, de a Kolozs Megyei Tanács és Székelyjó (Săcuieu) község önkormányzata már egyezségre jutott: a legmagasabb elvárásoknak eleget tevő, modern sípályát építenének a Vigyázó-hegység (Vlegyásza) keleti lejtőjén.

Alin Tișe tanácselnök egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy társulnak a helyi önkormányzattal, hogy mihamarabb megvalósulhasson a projekt. Eddig egy magánszeméllyel folytatott pereskedés állt a sípálya útjába, melyet a múlt évben sikerült rendezni. A helyi vezetés hamarosan megrendelheti a célszerűségi tanulmányt. Önerőből persze, nem jut erre, ezért a Kolozs Megyei Tanács is beszáll, a beruházáshoz szükséges pénz java része pedig EU-s finanszírozásból származhat.

A cél az, hogy a sípálya Kolozs megye, illetve egész Románia számára referenciaként szolgáljon, például azzal, hogy az év java részében működőképes. A klíma és a terep lehetővé teszi, hogy fél évig természetes havon lehessen űzni a téli sportot, de műhó bevetésével a szezon akár 9 hónapig is eltarthat. A tanulmányok alapján tehát jövedelmező beruházásnak ígérkezik a székelyjói sípálya, mely az 1836 méter magas Vigyázó-csúcs közeléből indulna, és 1700 – 1100 méter magasságban kígyózna.

Ha hihetünk az ötletgazdáknak, a síparadicsom összesen ötven kilométer hosszú pályarendszerrel fog rendelkezni, ezzel messze a leghosszabb lesz Romániában. Összehasonlításképpen, a sinaiai pályahossz 20 km, a Kelet-Európa legnagyobb síközpontjának számító Bukovelben pedig 65 km.

Hirdetés