Fotó forrása: a Kolozs megyei sürgősségi kórház Facebook-oldala

Kolozsváron jókora összeg fejében bárki kérhet egy koronavírus-tesztelést

A megyei kórház többek között adományokból vásárolta a berendezést, amiből most pénzt igyekszik csinálni. De egyelőre kevesen igényelték saját költségen a tesztelést.

Hirdetés

Ha már a Kolozs megyei sürgősségi kórház „saját forrásokból” tesztelőt és kiteket vásárolt, igyekszik megtéríteni befektetést – ezt maga Mircea Abrudean prefektus nyilatkozta az EBS Rádiónak.

Olyan személyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiken orvosilag nem indokolt a teszt elvégzése, de biztosak szeretnének lenni abban, hogy nem kapták el a kórt.

Mint tudjuk, országos szinten a tesztelés egy jól meghatározott algoritmus szerint, csak orvosi javaslatra történik úgy a közegészségügyi, mint a magán egészségügyi rendszerben. Az algoritmus alapján a megyei kórházban naponta 300-400 tesztet végeznek el, ezen felül pedig az elmúlt hetekben összesen 187-en kértek saját költségre tesztelést, ebből egy személy eredménye lett pozitív.

Egy teszt ára 290 lej, de csak akkor végzik el, ha a laboratórium nincs túlterhelve. Időpontot a 0264-597.852 telefonszám 1479-es mellékén vagy a 0741 164 466 számon lehet kérni péntektől vasárnapig, 7:30 és 14 óra között. A mintavétel legfeljebb tíz percet vesz igénybe, keddtől péntekig 7:30 és 12:30 között történik.

Hirdetés

A Kolozs megyei kórház másfél hónapja jelentette be, hogy egy 150 ezer lej értékű Real Time PCR berendezést vásárol. Akkor azt írták, hogy a berendezés segítségével akár napi 150 tesztet is el tudnak végezni. A megvásárolásához a lakosság segítségét is kérték, egy bankszámlaszámot is közzé tettek, amire lehetett utalni. Elsősorban bankok, cégek, egyesületek, intézmények adományoztak, derül ki a kórház Facebook-bejegyzéseiből.

Szóval a „saját források” kifejezés talán egy kicsit túlzás a prefektus részéről.

Hirdetés