Így néz ki egy kolozsvári tanácsülés járvány idején | Fotó: Emil Boc Facebook-oldala

Kolozsvár máris hatalmas összegeket veszített azzal, hogy leállt az élet, és még nincs vége

Emil Boc megkongatta a vészharangot a kincses városban.

Hirdetés

Felborította Kolozsvár idei költségvetését a koronavírus-járvány és a helyi gazdaság leállása miatti bevételkiesés, ezért sürgős újratervezésre van szükség. Bár alig telt el egy hónap a szükségállapot kihirdetése óta (március 16.), máris érezteti hatását a rendkívüli helyzet. A kincses város márciusban több mint 7 millió lejt veszített a gazdasági tevékenységek leállása miatt, ennyivel kevesebb összeg folyt be a városkasszába, ezáltal ennyivel csökkent az évi költségvetés.

Emil Boc polgármester egy online tartott helyi tanácsülésen arról beszélt, hogy a nehéz idők következnek a kolozsvári gazdasági életben, amit mindannyian meg fogunk érezni. Az általános jövedelemadóról szóló minisztériumi jelentés szerint jelentősen csökkent a gazdasági tevékenység után fizetett adóból származó összbevétel, ami márciusban Kolozsváron 43 millió lej volt, 7,5 millió lejjel kevesebb, mint amennyi a költségvetésben szerepel a tervezett havi átlagbevételeknél. Ehhez még hozzáadódnak más bevételkiesések is.

Mivel a szükségállapotot még egy hónapra meghosszabbították, ez hiány tovább fog nőni. Boc figyelmeztetett: bár a szükségállapot csak a hónap közepétől kezdődött, így is drasztikus a csökkenés, és még előttünk áll egy hónap. Jelen körülmények között a városvezetésnek nincs más választása, mint átszervezni a költségvetést, hogy a város továbbra is működőképes legyen, mivel elsősorban az oktatást, az egészségügyet és az alapvető szolgáltatásokat kell fenntartani. Nem állhat le az európai uniós alapokból biztosított beruházások társfinanszírozása sem.

A tanácsülésen egyébként 5,5 millió lejt ítéltek meg az önkormányzat hatáskörébe tartozó két kórház számára orvosi eszközök és védőfelszerelések megvásárolására. Amint lehet, pályázni fognak uniós támogatásokra is.

A kolozsvári városháza már pár nappal a szükségállapot bejelentése után jelezte, hogy a járvány miatt muszáj átirányítani a kultúrára szánt összegeket a szociális szervezeteknek, azonban valószínűleg ennél sokkal durvább megszorításokat fog megkövetelni a kialakult gazdasági helyzet.

Hirdetés