Koalíciós tárgyalások: Haladunk, haladunk! Hopp, egy kicsit seggre estünk!

Nagyjából a fenti mondatokkal jellemezhető a szombati PNL-USR(PLUS)-RMDSZ huzavona eddigi mérlege, a kiszivárgott infók szerint.

Hirdetés

Tudjuk, mert alaposan beharangozták: a három választási vesztes párt (ugye, a PSD nyerte a múlt vasárnapi voksot, megint) szombaton összedugta kijelölt fejeit (és ökleit), hogy megosztozzanak a megszerzendő hatalom dobostortáján.

A találkozó természetesen nem nyilvános, így hát az egyszerű halandó csak találgatásokra, illetve a jelen levő politikusok kiszivárogtatásaira hagyatkozhat. Ami meg is történt. És a délelőtti jelek szerint minden ragyogóan haladt. Az USR-s Cristian Ghinea közzétett egy Facebook-bejegyzést, melyben afelett örvendezik, hogy lám, az összeborult pártok sikeresen beléptek a 21. századba, ugyanis megegyeztek a leendő kormányprogram digitalizációra vonatkozó fejezete ügyében. (Vagyis letörik a bürákrácia szarvát a közigazgatásban, amit őszintén, alig várunk.) Haladunk, írta lelkesen Ghinea úr. Megreformáljuk Romániát! A hírek szerint ez a tárgyalócsapat nagyobb akadályok nélkül araszol előre.

Aztán jött a seggre esés. Nem fogják kitalálni, milyen ügyben. De bizony, a legfontosabb kormányfunkciókról van szó: miniszterelnök, a szenátus elnöke és a képviselőház elnöke. Mert a legnagyobb párt, a PNL azt szeretné, hogy liberális legyen a leendő miniszterelnök (Florin Cîțu, ugye), de a képviselőház elnöke is (mégpedig a drága jó Ludovic Orban, aki dehogyis ragaszkodik a funkciókhoz, amint ő maga kijelentette, éppen lemondott ex-miniszterelnökként).

Igen ám, de erre az USR(PLUS) és az RMDSZ keményen az asztalra vert, hogy halló, ez így nagyon nem fair, hékás. A hírek szerint az USR(PLUS) keménykedik jobban (és persze megteheti, a maga harmadik helyéről): legyen Dacian Cioloș (ex-technokrata kormányfő) a miniszterelnök. Na, erről meg a PNL nem akar hallani. Oké, mondják erre az uszeristák, ám legyen liberális a miniszterelnök, de akkor jusson a képviselőházi elnök pozíciója nekik (Dan Barna személyében, hej, nem szabadulunk meg ettől az alaktól, úgy néz ki). A maga részéről az RMDSZ egyszerű matekalapú megoldást javasol: legyen penelés a miniszterelnök, uszerista a képviselőházi elnök, illetve RMDSZ-es a szenátus elnöke.

Na, és itt minden elakadt, olyannyira, hogy egyelőre fel is függesztették a tárgyalásokat. És már nem csak a hírek, a résztvevők is elkezdtek kiszivárogni a tárgyalások helyszínéről. Folytatása természetesen következik.

Hirdetés