Fotó forrása: a Colentina kórház Facebook-oldala

Klaus Iohannis elmagyarázta, hány ágy van a hazai intenzív osztályokon (VIDEÓval)

És azt is, hogy mennyivel bővítik hamarosan a kapacitást.

Hirdetés

Klaus Iohannis kedd este a hazai intenzív terápiás fejleményekről tájékoztatta a polgárokat a Cotroceni-palotából közvetített sajtónyilatkozatában, miután az elmúlt 24 órában rekordot döntött a vírusfertőzésben elhunytak száma: 104-en vesztették életüket egyetlen nap alatt.

Az elnök Nelu Tătaru egészségügy-miniszterrel és intenzív terápiás szakértőkkel folytatott megbeszélést, majd elmondta, hogy a pandémia eleje óta folyamatosan bővítették az intenzívek kapacitását,

jelenleg összesen 3065 ágy van ezeken az osztályokon

– nemcsak a koronafertőzöttek számára, hanem mindenkinek –, és 2252 lélegeztetőgép, illetve 2756 monitor áll a kritikus állapotban lévők rendelkezésére. (A legfrissebb adatok szerint jelenleg 824 koronafertőzöttet ápolnak az intenzíven.) Ezt egészíti ki 5 mobil egység, és 2 moduláris kórház, amelyekben összesen 169 további intenzív terápiás ágy van.

Ami lényeges:

hamarosan újabb intenzív egységeket fognak nyitni Nagyváradon, Konstancán és Craiován,

Bukarestben pedig az elkövetkező 10 nap során 123 új ággyal bővítik hét kórház intenzív osztályának kapacitását.

Uniós forrásokból a későbbiekben további 662 intenzíves ágyat terveznek beszerezni.

Hirdetés

Az elnök még dicsérte egy sort a PNL-kormány eddigi intézkedéseit, hiszen hamarosan jönnek a parlamenti választások, és a kampány nem állhat le.

Azt is mondta, hogy nagyon nehéz időszak előtt állunk, és csak közösen tudjuk legyőzni a járványt, a hatóságok intézkedései mit sem érnek, ha a polgárok nem működnek együtt.

Hirdetés