Kibuktak a diákok az oktatási államtitkárra, és az a helyzet, hogy igazuk van

Az országos felmérő matek tételei kapcsán hangzott el, hogy még azok is átmenő jegyet kaphatnak, akik nem jártak magánórákra. Mi a baj ezzel a kijelentéssel?

Hirdetés

Több diákszervezet is felháborodását fejezte ki Luminița Barcari oktatási államtitkár nem túl szerencsés nyilatkozata miatt, miszerint a nyolcadikos vizsgázók magánórák nélkül is megszerezhették az átmenő jegyet matekból, mert nem voltak nehezek a tételek. Bár az államtitkár azt is hozzátette, hogy nem kimondottan az átmenő jegy a cél, hanem az, hogy a diákok tudjanak a líceumokban és a szakiskolákban továbbtanulni, ez most nem releváns, ugyanis nem ezzel van a diákoknak a bajuk. Hanem azzal, hogy egy államtitkár nyilvánosan is elismeri, hogy magánórák nélkül csak 5-6-os jegyet érhet el a diák, a nagyobb jegyhez különórák szükségesek, amiért a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

A diákszervezetek képviselői egy 2018-as felmérést idéznek fel, melynek következtetése szerint Romániában sokba kerül az ingyenes közoktatás, a magánórák tartása pedig egyre jövedelmező vállalkozásnak számít. Tízből négy diák különórákra jár, egy óráért 50-60 lejt is fizetnek. Minderre azért van szükség, mert a tanórákon a tanárok képtelenek átadni azt a tudást, ami egy átmenő jegyhez kell. Az államtitkár kijelentése különösen annak fényében súlyos, hogy az oktatási tárca mintegy 900 ezer diákot fosztott meg a tanulás jogától azáltal, hogy nem biztosított számukra a távoktatáshoz szükséges eszközt és internetet – írják a diákképviselők, akik azt szeretnék elérni, hogy menesszék az államtitkárt. Közleményüket négy diákszervezet írta alá.

Hirdetés