Illusztráció | Unsplash

Két járványrekord is megdőlt, miközben a napi fertőzöttek száma viszonylag alacsony

Soha ennyien nem haltak még meg a koronavírussal fertőzöttek közül. A súlyos betegek száma sem volt még ilyen magas.

Hirdetés

Felemás adatokkal köszöntött be szeptember, egyrészt mert két rekord is megdőlt – a halottak és az intenzív terápián ápolt betegek száma –, másrészt viszonylag magas tesztelés mellett relatív alacsony maradt a napi új fertőzöttek száma. Összesen 22 320 tesztet végeztek el (13 517-et az orvosi protokoll keretében, 8803-at kérésre), ebből 1053 lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy a pozitív tesztek aránya 4.72%.

Mindannyian újak a nyilvántartásban, hiszen mint tudjuk, a pozitív eredménnyel záruló újrateszteléseket külön regisztrálják. Az elmúlt 24 órában 586 személy esetében maradt a pozitív diagnózis. Az aktív betegek száma jelenleg 7164, ebből 522-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az elmúlt hetekben fokozatosan nőtt a súlyos betegek száma, de ilyen magas még soha nem volt.

Szeptember első napján tehát így állunk a koronavírussal Romániában:

  • az összfertőzöttek száma 88 539,
  • a gyógyultak száma 38 454,
  • a kórházat elhagyó tünetmentesek száma 11 175,
  • az elhunytak száma 3681.

Itt kell megemlítenünk a másik rekordot, amelyik megdőlt: hétfő reggeltől kedd reggelig 60 halálesetet regisztráltak. A legfiatalabb a 30-39 közötti korosztályba tartozott, 17-en 80 felettiek voltak. Két kivétellel mindannyian más betegségekkel is küszködtek.

Hirdetés

A megyei adatok itt böngészhetőek (a jobb alsó sarokban található nyíllal lehet tovább lépni):

Hirdetés